[Συνέντευξη του Φύτου Κωνσταντίνου στο Σωτήρη Μιχαήλ.]
Σ.Μ.: Κύριε Κωνσταντίνου λέγεται ότι ο οργανωτικός μηχανισμός του ΔΗΚΟ νοσεί, ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί σωστά σε εκλογικές αναμετρήσεις και ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους που έχασε τις εκλογές ο Τάσσος Παπαδόπουλος.
Φ.Κ.: Η οργανωτική ανάπτυξη του ΔΗΚΟ δεν είναι προς σύγκριση με κανένα από τους δύο άλλους μεγάλους κομματικούς σχηματισμούς αφού η δομή τους και η σχέση τους με την κοινωνία είναι εντελώς διαφορετική. Το ΔΗΚΟ συγκρίνεται μόνο με τον εαυτό του και με τη διαχρονική δράση του. Σε αυτή την προεκλογική περίοδο το ΔΗΚΟ ανέπτυξε δράσεις σε πολλαπλά επίπεδα μέσω των οποίων ενεργοποιήθηκαν πλήρως τα πολιτικά αποθέματα που διαθέτει το Κόμμα. Η επιτυχία της οργανωτικής δράσης του ΔΗΚΟ δεν κρίνεται σε σχέση με το συνολικό ποσοστό που συγκέντρωσε ο Τάσσος Παπαδόπουλος, αλλά σε σχέση με το ποσοστό που το Κόμμα συνεισέφερε στην υποψηφιότητά του. Η καταγεγραμμένη συσπείρωση του ΔΗΚΟ στον Α’ Γύρο των Προεδρικών είναι τέτοια που μεταφράζεται ως απόλυτη αφού ως γνωστόν, συσπειρώσεις πέραν του 85% για κόμματα αστικού τύπου θεωρούνται απόλυτες. Η απόλυτη συσπείρωση του ΔΗΚΟ σημαίνει ότι το Κόμμα μας έδωσε στην υποψηφιότητα του Τάσσου Παπαδόπουλου το μέγιστο δυνατό ποσοστό, ως αποτέλεσμα της συντονισμένης εργασίας των στελεχών και της ηγεσίας του.
Σ.Μ.: Άρα εσείς θεωρείτε ότι από οργανωτικής άποψης το ΔΗΚΟ λειτουργεί τέλεια;
Φ.Κ.: Δεν είπα σε καμία περίπτωση ότι ο μηχανισμός του ΔΗΚΟ λειτουργεί τέλεια, ούτε ακόμη ότι προσεγγίζει την τελειότητα. Πάντοτε υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση. Όμως για να μπορεί ένα σύστημα να εκσυγχρονιστεί και να αναβαθμιστεί πρέπει να εντοπιστούν συγκεκριμένες αδυναμίες, να καθοριστεί σαφής τρόπος άρσης των αδυναμιών και να διαμορφωθεί συγκεκριμένο σχέδιο δράσης βάση του οποίου θα γίνουν προγραμματισμένες ενέργειες που θα οδηγήσουν στην οργανωτική αναδιάρθρωση και αναβάθμιση. Σε αυτή ακριβώς την εργασία επικεντρώνεται σήμερα το Κεντρικό Οργανωτικό Γραφείο του ΔΗΚΟ, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες του νέου πολιτικού περιβάλλοντος και αξιοποιώντας το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Σύμφωνα με το Καταστατικό του Κόμματος, ο Γενικός Οργανωτικός Γραμματέας καταθέτει προς έγκριση στην Κεντρική Επιτροπή το Γενικό Οργανωτικό Σχέδιο και ήδη στις 08 Απριλίου κατατέθηκε στο Εκτελεστικό Γραφείο εισήγηση για τους Άξονες Ανάπτυξης του Γενικού Οργανωτικού Σχεδίου, ενώ στις 18 Απριλίου κατατέθηκε στην Εκτελεστική Γραμματεία σχετική εισήγηση. Το Γενικό Οργανωτικό Σχέδιο εγκρίθηκε από τη Γραμματεία και κατατέθηκε στο Εκτελεστικό Γραφείο στις 21 Απριλίου όπου επίσης εγκρίθηκε ομόφωνα και θα κατατεθεί στην Κεντρική Επιτροπή στις 7 Μαΐου.
Σ.Μ.: Τι περιλαμβάνει το Γενικό Οργανωτικό Σχέδιο του ΔΗΚΟ;
Φ.Κ. Πρόκειται για ένα αναλυτικό έγγραφο το οποίο επικεντρώνεται στον προγραμματισμό της αντιμετώπισης δομικών αδυναμιών του ΔΗΚΟ οι οποίες αναγνωρίζονται ως πεδία που η υφιστάμενή κατάστασή τους εμποδίζει το Κόμμα στην εκπλήρωση της προοπτικής του. Στα πλαίσια του Γενικού Οργανωτικού Σχεδίου καθορίζεται ο Κεντρικός Οργανωτικός Στόχος που έχει να κάνει με τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την ανάπτυξη πολιτικής επαφής με το σύνολο της βάσης υποστήριξης, δηλαδή με το σύνολο των ψηφοφόρων, του Δημοκρατικού Κόμματος, μέσα από μία συστηματοποιημένη διαδικασία. Επιπλέον καθορίζονται τρείς Παράπλευροι Οργανωτικοί Στόχοι που αφορούν την αναβάθμιση του οργανωτικού μηχανισμού του Κόμματος, την αναδιάρθρωση της οργάνωσης των μελών του Κόμματος ανά επαγγελματική ομάδα και την αναβάθμιση της επαφής του Κόμματος με την κοινωνία. Για κάθε ένα από αυτούς τους τομείς έχουν καθοριστεί συγκεκριμένα μέσα επίτευξης και συγκεκριμένες επί μέρους επιδιώξεις οι οποίες είναι απόλυτα ρεαλιστικές και πραγματοποιήσιμες.
Σ.Μ.: Πιστεύετε δηλαδή ότι ο κομματικός μηχανισμός του ΔΗΚΟ μπορεί να βελτιωθεί;
Φ.Κ.: Έχω την πεποίθηση ότι με τη συλλογική εργασία όλων των συναγωνιστών και με την ανταπόκριση στα όσα συναποφασίζουμε ότι αποτελούν τους στόχους μας στον τομέα της οργανωτικής ανάπτυξης του Κόμματος, θα επιτύχουμε ουσιαστικά θετικά αποτελέσματα τα οποία θα είναι ορατά και μετρήσιμα.
Σ.Μ.: Τι σας κάνει να είσαστε τόσο αισιόδοξος κύριε Κωνσταντίνου;
Φ.Κ.: Δεν είναι θέμα αισιοδοξίας ή απαισιοδοξίας. Είναι θέμα σωστού προγραμματισμού και σαφούς στοχοθεσίας και είναι θέμα σωστής αξιοποίησης του ανθρωπίνου κεφαλαίου που διαθέτει το ΔΗΚΟ. Οι βασικές παράμετροι της όλης προσπάθειας είναι η αποκέντρωση, η συλλογικότητα, ο επαγγελματισμός και η πολιτική αναβάθμιση όλων των οργανώσεων του Κόμματος. Γνωρίζω καλά τους ανθρώπους του ΔΗΚΟ εδώ και πολλές δεκαετίες και ξέρω ότι πρόκειται για ανθρώπους με όρεξη για δουλειά και αγάπη για το Κόμμα τους, επειδή γνωρίζουν πως τα συμφέροντα του ΔΗΚΟ συμπίπτουν με τα συμφέροντα του τόπου. Ο πατριωτισμός των ανθρώπων του ΔΗΚΟ τους υπαγορεύει την προθυμία για στήριξη του Κόμματος και των στοχευμένων προσπαθειών της ηγεσίας του για αναδιοργάνωση. Και πιστεύω ότι μαζί, βάση και ηγεσία θα καταφέρουμε να προχωρήσουμε μπροστά, ενισχυμένοι και δυνατοί.
Σ.Μ. Ολοκληρώθηκαν πρόσφατα οι εργασίες της τριμελούς Επιτροπής του ΔΗΚΟ για το αποτέλεσμα των Προεδρικών Εκλογών. Φαίνεται ότι το πόρισμα διέρρευσε προς συγκεκριμένα ΜΜΕ. Πώς το σχολιάζετε;
Φ.Κ.: Δεν εξετάζω το συνολικό έργο της Επιτροπής, ούτε το περιεχόμενο του πορίσματος. Αυτό θα το πράξω στα όργανα του Κόμματος μου, όπως ήταν προγραμματισμένο να πράξουμε. Το θέμα της διαρροής του πορίσματος εντάσσεται στο γενικότερο πρόβλημα των επιλεκτικών διαρροών πληροφοριών από στελέχη του ΔΗΚΟ αλλά η περίπτωση αυτής της διαρροής είναι ιδιαίτερη αφού εδώ δεν δόθηκαν απλώς πληροφορίες σε δημοσιογράφους αλλά δόθηκε ένα επίσημο έγγραφο εργασίας. Συγκεκριμένα άτομα είχαν πρόσβαση στο έγγραφο άρα συγκεκριμένοι φέρουν και την ευθύνη της διαρροής. Τέτοιες ενέργειες πλήττουν το κύρος και την αξιοπιστία του Δημοκρατικού Κόμματος και περιορίζουν τις δυνατότητες της αποδοτικής λειτουργίας των οργάνων του. Όσοι ενδιαφέρονται για το καλό μέλλον του ΔΗΚΟ πρέπει να διακόψουν την επιλεκτική παροχή τέτοιων υπηρεσιών σε λειτουργούς του Τύπου αφού η εκτίμηση των ΜΜΕ και της κοινωνίας δεν οικοδομείται μέσω εκδουλεύσεων αλλά στη βάση της συνεπούς πολιτικής παρουσίας που στηρίζεται σε αρχές και διαμορφώνεται με διάθεση ειλικρίνειας.
Σ.Μ.: Κύριε Κωνσταντίνου, φαίνεται ότι σήμερα στο ΔΗΚΟ ακούγονται φωνές οι οποίες δεν είναι απόλυτα εναρμονισμένες μεταξύ τους, τόσο για το Κυπριακό όσο και για άλλα θέματα. Όντως ισχύει κάτι τέτοιο;
Φ.Κ.: Κύριε Μιχαήλ, το ΔΗΚΟ είναι ένα δημοκρατικό ανοικτό Κόμμα. Στα κομματικά όργανα αλλά και στην καθημερινή λειτουργία της επαφής με την κοινωνία γίνεται συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων. Εκείνα που δεσμεύουν όλους μας είναι οι αρχές τις οποίες το ΔΗΚΟ ιδρύθηκε για να υπηρετεί, είναι η πολιτική κουλτούρα που χαρακτηρίζει το χώρο μας και οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Κόμματός μας. Ο κάθε συναγωνιστής διαθέτει το δικό του ύφος, τις δικές του ευαισθησίες και τη δική του ένταση που χρωματίζουν την υποστήριξη των θέσεων του Κόμματος, χωρίς κατ’ ανάγκην να διαφοροποιείται από αυτές. Αλλά στην πολιτική παρουσιάζεται συχνά και το φαινόμενο όπου ορισμένα στελέχη αναζητούν προβολή και προσωπικό στίγμα μέσω της διαφοροποίησης. Ευτυχώς στο σημερινό ΔΗΚΟ αυτό το φαινόμενο έχει πολύ περιορισμένη έκταση καθώς οι άνθρωποι του ΔΗΚΟ δεν είναι διατεθειμένοι να επιτρέψουν τέτοια φαινόμενα.
Σ.Μ: Το κύριο σημείο της διαφοροποίησης ορισμένων στελεχών του ΔΗΚΟ αφορά το Κυπριακό και το βαθμό της ταύτισης με την Κυβέρνηση Χριστόφια. Το επίσημο ΔΗΚΟ εκφράζεται απόλυτα από τους χειρισμούς που γίνονται μετά από την 21η Μαρτίου;
Φ.Κ.: Το ΔΗΚΟ επέλεξε να υποστηρίξει το Δημήτρη Χριστόφια για την Προεδρία της Δημοκρατίας επειδή έκρινε ότι υπό τις περιστάσεις η υποψηφιότητά του ικανοποιούσε τις απαιτήσεις μας στο Εθνικό Θέμα, σε σχέση με τις γενικές αρχές της λύσης του Κυπριακού, τις δεσμεύσεις του Τάσσου Παπαδόπουλου και το περιεχόμενο του Σχεδίου Ανάν. Η συμμετοχή μας στην Κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση αποσκοπεί, χωρίς να είναι αυτοσκοπός αφού το ΔΗΚΟ επιβίωσε επί πολλές δεκαετίες, εντός και εκτός Κυβερνήσεων, διατηρώντας πάντοτε τις ίδιες καθαρές θέσεις στο Εθνικό Θέμα, οι οποίες εκφράζουν τους πόθους και τις ανησυχίες του κυπριακού λαού. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και σήμερα. Οι δημόσιες τοποθετήσεις του Προέδρου Χριστόφια και οι ιδιαίτερες ενημερώσεις του προς την ηγεσία μας, επιβεβαιώνουν την ορθότητα της υποστήριξής μας προς την υποψηφιότητά του. Επιμέρους ενέργειες, όπως η στελέχωση των Ομάδων Εργασίας και των Τεχνικών Επιτροπών δεν μας βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους ως προς την αντιπροσωπευτικότητά τους σε σχέση με τις πολιτικές επιλογές του κυπριακού ελληνισμού στο πρόσφατο παρελθόν. Αναμένουμε όμως την εξέλιξη των πραγμάτων και δηλώνουμε ότι είμαστε πανέτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα, με εποικοδομητική και αγωνιστική διάθεση να στηρίξουμε θετικές εξελίξεις και να διαφοροποιηθούμε αναλόγως εάν κρίνουμε ότι έτσι επιβάλει το συμφέρον του τόπου.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου