Το Τακτικό Παγκύπριο Συνέδριο και η Παγκύπρια Εκλογική Συνέλευση του Δημοκρατικού Κόμματος ολοκληρώθηκαν. Μετά από την έκφραση της βούλησης της βάσης του Κόμματος προέχουν δύο πράγματα: ο σωστός αφουγκρασμός των μηνυμάτων της βάσης του ΔΗΚΟ και η άμεση επαναστοίχιση για τις προκλήσεις που βρίσκονται ενώπιών μας.
Η Παγκύπρια Εκλογική Συνέλευση του ΔΗΚΟ εξέλεξε νέο Πρόεδρο, νέο Αναπληρωτή Πρόεδρο, νέο Αντιπρόεδρο, νέο Γενικό Γραμματέα και νέο Οργανωτικό Γραμματέα, νέο Εκτελεστικό Γραφείο και νέα Κεντρική Επιτροπή. Όλοι οι νέοι συναποτελούντες την ηγεσία του ΔΗΚΟ έχουμε ευθύνη έναντι της βάσης του Κόμματος, αλλά κυρίως έναντι του κυπριακού λαού, να λειτουργήσουμε συλλογικά και ενωτικά, για την περαιτέρω ενίσχυση του ΔΗΚΟ. Κανένας δεν έχει ειδικό προσωπικό ρόλο, κανενός η εκλογή δεν είναι προσωπική επιτυχία και κανενός η εκλογή δεν είναι σημαντικότερη από την εκλογή κάποιου άλλου. Η αξιοποίηση της παρουσίας και της συμμετοχής όλων θα έχει πρακτική πολιτική και εθνική σημασία μόνο εάν λειτουργεί προς την κατεύθυνση της εμπέδωσης της ενότητας του ΔΗΚΟ, ισχυροποιώντας το ως φορέα ουσιαστικής πολιτικής δράσης και ενεργοποίησης.
Τα μηνύματα της βάσης του Δημοκρατικού Κόμματος είναι σαφή. Τα μέλη του ΔΗΚΟ θέλουν το Κόμμα τους να συνεχίσει να είναι διεκδικητικό και να συνεχίσει να βρίσκεται στην πρωτοπορία της διεκδίκησης των δικαίων του κυπριακού λαού. Τα μέλη του ΔΗΚΟ θέλουν το Κόμμα τους να συνεχίσει να τοποθετείται με καθαρότητα και παρρησία, ανταποκρινόμενο στις διαχρονικές αξίες, στις αρχές και στην ιστορία του. Και όλοι έχουν ευθύνη να ακούσουν και να υπακούσουν στα μηνύματα της βάσης του ΔΗΚΟ. Ταυτόχρονα όμως, κανένας δεν δικαιούται να παρερμηνεύσει τα μηνύματα της βάσης του ΔΗΚΟ, που υπογράμμισε τη θέληση για ενότητα και ομοψυχία απάντων των στελεχών που έχουν οριστεί να οδηγήσουν και να καθοδηγήσουν το ΔΗΚΟ στους αγώνες που έρχονται.
Η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση των Ευρωεκλογών είναι ιδιαίτερης σημασίας. Είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση μετά από τις Προεδρικές Εκλογές του Φεβρουαρίου του 2008 και μέσα από τη νέα πολιτική κατάσταση θα καταγραφεί η σημερινή δυναμική των πολιτικών Κομμάτων. Η καταγραφή της εκλογικής δύναμης του ΔΗΚΟ έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού ως ο διαχρονικός εκφραστής της διεκδικητικής γραμμής στο Κυπριακό, θα εκφράσει τη σημερινή ετοιμότητα του κυπριακού ελληνισμού για συνέχιση του αντικατοχικού αγώνα. Η ευθύνη των στελεχών και ιδιαίτερα της νέας ηγεσίας του ΔΗΚΟ είναι μεγάλη, αφού το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι ανάλογο της εργασίας και της συνεργασίας όλων. Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους είναι απαραίτητη η προσήλωση στις ανάγκες αυτής της μάχης, μακριά από τον απόηχο του Συνεδρίου και του εκλογικού αποτελέσματος που εκ των πραγμάτων αποτελεί παρελθόν και δεν ενδιαφέρει την κοινή γνώμη. Ο κυπριακός λαός έχει υψηλές προσδοκίες από το ΔΗΚΟ και οφείλουμε όλοι να ανταποκριθούμε σε αυτές.
24/3/09
1/3/09
Συνέντευξη στην Εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, 01 Μαρτίου 2009
Προς εξυπηρέτηση ετερόφωτων οι διαχωρισμοί
Στο ΔΗΚΟ δεν περισσεύει κανένα στέλεχος
Του Σωτήρη Μιχαήλ
Ο Φύτος Κωνσταντίνου έχει εξασφαλίσει ανανέωση της εντολής και για την επόμενη τετραετία στο αξίωμα του κεντρικού οργανωτικού γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος. Μιλά για το εκλογικό συνέδριο, τους στόχους του κόμματος και υπογραμμίζει πως οι διαχωρισμοί που γίνονται στην επίκληση των ονομάτων του Σπύρου Κυπριανού και του Τάσσου Παπαδόπουλου, αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων ετερόφωτων αστέρων. Σημειώνει ότι το ΔΗΚΟ θα βγει ενισχυμένο από την εκλογική αναμέτρηση και στέλνει το μήνυμα πως κανένας δεν περισσεύει.
ΣΜ: Ποια θα είναι η διαδικασία της πορείας του ΔΗΚΟ προς τις συνεδριακές και εκλογικές διαδικασίες; Ποιες ενέργειες και ποιες δραστηριότητες είναι προγραμματισμένες μέχρι το Συνέδριο και τις Εκλογικές Συνελεύσεις;
ΦΚ: Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί Τοπικές Γενικές και Εκλογικές Συνελεύσεις στις Τοπικές Οργανώσεις του ΔΗΚΟ, οι οποίες έχουν ενισχυθεί και ανανεωθεί με νέα στελέχη ώστε να μπορούν με δυναμισμό να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Παράλληλα, πραγματοποιούνται τα Επαρχιακά Συνέδρια των Επαρχιακών Οργανώσεων του Κόμματος που θα οδηγήσουν στο Παγκύπριο Τακτικό Συνέδριο στις 14 Μαρτίου. Στις 15 Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα οι Επαρχιακές Εκλογικές Συνελεύσεις και η Παγκύπρια Εκλογική Συνέλευση με συμμετοχή όλων των Μελών του Κόμματος, για την οποία υποβλήθηκαν υποψηφιότητες στις 27 Φεβρουαρίου.
ΣΜ: Πόσα νέα Μέλη ενεγράφησαν στο ΔΗΚΟ το τελευταίο διάστημα; Ποιός είναι πλέον ο συνολικός αριθμός των μελών του ΔΗΚΟ και πόσα από τα μέλη αναμένεται να ψηφίσουν;
ΦΚ: Ενεγράφησαν περίπου 4500 νέα μέλη κατά το 2008 και το 2009 και ο συνολικός αριθμός των μελών είναι 19800. Εκτιμώ ότι η προσέλευση στις εκλογικές συνελεύσεις θα ξεπεράσει τις 12000.
ΣΜ: Αναλύστε την διαδικασία εκλογής και τη διαδικασία καταμέτρησης των αποτελεσμάτων.
ΦΚ: Ήδη ανακηρύχθηκαν οι υποψήφιοι που διεκδίκησαν θέσεις χωρίς συνυποψήφιο, δηλαδή ο Πρόεδρος και ο Γενικός Οργανωτικός Γραμματέας του Κόμματος. Για τις υπόλοιπες θέσεις της ηγετικής πυραμίδας και για τις θέσεις των συλλογικών οργάνων σε επαρχιακό και κεντρικό επίπεδο θα διεξαχθεί ψηφοφορία με συμμετοχή των μελών του Κόμματος σε εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στη Λευκωσία, στη Λεμεσό, στην Πάφο και στη Λάρνακα για τη Λάρνακα και την Αμμόχωστο.
ΣΜ: Πότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα;
ΦΚ: Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 5 το απόγευμα της 15ης Μαρτίου και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων. Υπολογίζεται ότι αργά το βράδυ θα ολοκληρωθεί η καταμέτρηση για όλες τις θέσεις και όλα τα όργανα του Κόμματος.
ΣΜ: Πώς χαρακτηρίζετε τις υποψηφιότητες που υποβλήθηκαν για τη διεκδίκηση των διαφόρων αξιωμάτων; Πιστεύετε ότι χρειάζεται να τροποποιηθεί η δομή της ηγετικής πυραμίδας του ΔΗΚΟ;
ΦΚ: Θεωρώ ότι η υφιστάμενη δομή της ηγετικής πυραμίδας είναι λειτουργική και μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του Κόμματος, αλλά δεν αποκλείω οποιαδήποτε συζήτηση για τροποποιήσεις σε μελλοντικό Καταστατικό Συνέδριο. Όλοι οι υποψήφιοι είναι φίλοι, συναγωνιστές και συνεργάτες και θεωρώ ότι ο καθένας μπορεί να προσφέρει στα μέτρα των δυνατοτήτων του. Όμως, το πιο σημαντικό είναι αυτά τα στελέχη να συνεχίσουν να προσφέρουν ακόμη και αν δεν εκλεγούν, αφού στο ΔΗΚΟ δεν περισσεύει κανένας. Δυστυχώς, στο παρελθόν παρατηρήθηκαν φαινόμενα αποστασιοποίησης στελεχών του Κόμματος που δεν κατάφεραν να εκλεγούν τα οποία αποχώρησαν από το Κόμμα ή ανέλαβαν ρόλους εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Σημειώνω ότι προσωπικά στο παρελθόν δεν κατάφερα να εκλεγώ σε διάφορα αξιώματα που διεκδίκησα, τόσο κομματικά όσο και πολιτειακά. Παρέμεινα όμως παρών στο Κόμμα μου, αφού το ΔΗΚΟ είναι βήμα προσφοράς για τον τόπο και για την κοινωνία. Αναμένω ότι το ίδιο θα πράξουν όλοι, ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος. Εξάλλου, στις εκλογές κάποιοι κερδίζουν και κάποιοι χάνουν. Όμως πρέπει το ΔΗΚΟ να βγει κερδισμένο.
ΣΜ: Πώς πρέπει να συμπεριφέρεται το ΔΗΚΟ προς την Κυβέρνηση κατά τη δική σας άποψη καθόσον υπάρχουν φωνές μέσα στο Κόμμα που μιλούν για ανοχή σε ορισμένες επιλογές της Κυβέρνησης;
ΦΚ: Η στάση του ΔΗΚΟ έναντι της Κυβέρνησης είναι απόλυτα σαφής. Το ΔΗΚΟ συμμετέχει στην Κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια και καταθέτει τις εισηγήσεις του μέσω των Υπουργών του, υποστηρίζει τις σωστές επιλογές και πιέζει για το καλύτερο, εκφράζοντας τις διαφωνίες του όπου κρίνει ότι αυτό είναι απαραίτητο. Το ΔΗΚΟ συμμετέχει για να ελέγχει, να συγκρατεί και να καθοδηγεί όπου χρειάζεται. Σημειώνεται ότι το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου Χριστόφια δεν προσυμφωνήθηκε μαζί με το ΔΗΚΟ, οπότε είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν διαφωνίες. Είναι επίσης αυτονόητο ότι το ΔΗΚΟ ως ανεξάρτητο και αυτόνομο Κόμμα που έχει ουσιαστικές ιδεολογικές διαφορές με το ΑΚΕΛ θα έχει διαφορετικές προσεγγίσεις σε σειρά θεμάτων, τις οποίες προβάλλει μέσα από την κομματική λειτουργία και τη συμμετοχή του στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Εάν το ΔΗΚΟ κρίνει ότι τα σημεία διαφωνίας είναι περισσότερα και σημαντικότερα από τα σημεία συμφωνίας θα πάρει τις κατάλληλες αποφάσεις την κατάλληλη ώρα και το ίδιο βεβαίως ισχύει και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
ΣΜ: Ποιές λάθος επιλογές καταλογίζετε στην Κυβέρνηση;
ΦΚ: Το λάθος ή το σωστό θα το κρίνει ο λαός και η ιστορία. Εμείς ως Δημοκρατικό Κόμμα, ως Κόμμα αρχών, οφείλουμε να εκφράζουμε τις θέσεις μας, τις επιφυλάξεις και τις ανησυχίες μας. Συγκεκριμένα, σχετικά με τη διαχείριση του Κυπριακού, κρίναμε, με αποφάσεις των συλλογικών μας οργάνων, ως λανθασμένη την απόφαση για έναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων χωρίς να επιτευχθεί προηγουμένως η απαραίτητη σύγκλιση όσον αφορά τη βάση των διαπραγματεύσεων, με αποτέλεσμα τα όποια προβληματικά επακόλουθα. Στο τομέα της Άμυνας διαφωνούμε έντονα με το περιεχόμενο του σχεδιασμού για την αναδιοργάνωση της ΕΦ που αποσκοπεί άκριτα στη μείωση της στρατιωτικής θητείας. Διαφωνούμε επίσης με τον τρόπο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης στην Κύπρο, ενώ δεν συμφωνούμε με κάποιες πτυχές της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Τέλος, έχουμε διαφορετική φιλοσοφία σχετικά με την ανάγκη υποβολής αίτησης ένταξης στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, την οποία εκφράζουμε διαχρονικά, τόσο προς την παρούσα Κυβέρνηση όσο και προς την προηγούμενη. Το ΔΗΚΟ δεν εκφράζεται αναλόγως του εάν οι θέσεις του έχουν υψηλή ή χαμηλή συνάφεια με τις θέσεις της Κυβέρνησης ή του ΑΚΕΛ. Το ΔΗΚΟ τοποθετείται όπως ορίζουν οι διαχρονικές θέσεις του και όπως απαιτούν τα μέλη, οι φίλοι και οι ψηφοφόροι του.
ΣΜ: Ποια κριτήρια θα ισχύσουν κατά την άποψή σας σε αυτή τη μεγάλη αναμέτρηση της 15ης Μαρτίου στο εκλογικό σώμα του ΔΗΚΟ εν όψει του γεγονότος ότι έχουν φύγει πλέον οι δύο μεγάλοι ηγέτες του, αείμνηστοι Σπύρος Κυπριανού και Τάσσος Παπαδόπουλος;
ΦΚ: Γνωρίζω τα μέλη του ΔΗΚΟ εδώ και τρείς και πλέον δεκαετίες που συμμετέχω ενεργά στα κομματικά πράγματα. Είμαι βέβαιος ότι οι άνθρωποι του ΔΗΚΟ θα επιβραβεύσουν τη συνέπεια, την εργατικότητα και τη διαχρονική παρουσία στο Κόμμα μας. Είμαι βέβαιος ότι θα επιλέξουν να ενισχύσουν τα στελέχη του Κόμματος που μπορούν να σηκώσουν το πολιτικό και οργανωτικό βάρος που αναλογεί στο ΔΗΚΟ σε αυτές τις δύσκολες και πονηρές μέρες που περνούμε. Και είμαι βέβαιος ότι το ΔΗΚΟ θα βγει ενισχυμένο από αυτή τη διαδικασία, με τα κατάλληλα στελέχη στις κατάλληλες θέσεις. Σήμερα, το Δημοκρατικό Κόμμα καλείται να αρθεί στο ύψος που του αρμόζει, αξιοποιώντας τις πολιτικές παρακαταθήκες των ηγετών του, προχωρώντας προς τα εμπρός. Η απουσία του Σπύρου Κυπριανού και του Τάσσου Παπαδόπουλου αντισταθμίζεται από την πολιτική κληρονομιά που παρέδωσαν και από τα πολλά στελέχη που συνεχίζουν το έργο και τον αγώνα τους.
ΣΜ: Λειτουργούν ομάδες μέσα στο ΔΗΚΟ;
ΦΚ: Η δική μου ομάδα στο ΔΗΚΟ είναι όλοι οι άνθρωποι του ΔΗΚΟ που υπηρετούν διαχρονικά τις αρχές και τις αξίες του Κόμματος χωρίς σκοπιμότητες, αναγνωρίζοντας ότι το συμφέρον του ΔΗΚΟ συμπίπτει με το συμφέρον της Κύπρου. Βεβαίως, υπάρχουν ορισμένοι οι οποίοι θεωρούν ότι οι ομαδοποιήσεις μπορούν να τους προσφέρουν πρόσκαιρη κομματική ανέλιξη ή πολιτική προβολή. Υπάρχουν μάλιστα κάποιοι που επιστρατεύουν ψευδεπίγραφους διαχωρισμούς οι οποίοι πρακτικά ουδέποτε υπήρξαν. Οι όποιοι διαχωρισμοί, με χρήση των ονομάτων των ιστορικών ηγετών του ΔΗΚΟ που βλέπουν ενίοτε τη δημοσιότητα, εφευρίσκονται για να εξυπηρετήσουν μόνο προσωπικά συμφέροντα όσων ετερόφωτων αστέρων αναζητούν λάμψη για να φωτίσουν το πολιτικό τους μέλλον. Στο ΔΗΚΟ έχουν θέση οι Δηκοϊκοί που αντιλαμβάνονται το Κόμμα ως μετερίζι αγώνα και προσφοράς και αποστολή τους είναι η διαφύλαξη της ενότητας και της συνοχής του.
ΣΜ: Ποιες οι θέσεις σας για τη συνένωση των δυνάμεων του ευρύτερου ενδιάμεσου χώρου; Πιστεύετε ότι αυτό θα συμβεί στο άμεσο μέλλον;
ΦΚ: Η προοπτική της συγκρότησης ενός κοινού μετώπου των δυνάμεων του ενδιάμεσου χώρου πρέπει να εξυπηρετεί συγκεκριμένες ανάγκες της κοινωνίας, των πολιτών και του τόπου. Δυστυχώς, η συζήτηση για τη συνένωση αυτών των δυνάμεων επανέρχεται στο προσκήνιο αναλόγως του εκάστοτε πολιτικού περιβάλλοντος και δυστυχώς όχι πάντοτε με τις αγνότερες προθέσεις. Πιστεύω ότι για να έχει μία τέτοια προσπάθεια πραγματικά ευοίωνες προοπτικές είναι απαραίτητο να προέρχεται από κάτω προς τα πάνω και όχι να επιβληθεί άνωθεν. Το ΔΗΚΟ είναι το μεγαλύτερο Κόμμα αυτού του χώρου και είναι ανοικτό προς όλους του πολίτες και όλες τις δυνάμεις που πραγματικά επιθυμούν την ενίσχυση της αγωνιστικής και διεκδικητικής γραμμής στο εθνικό θέμα και την ενίσχυση του Κέντρου.
ΣΜ: Τι απαντάτε στην ΕΔΕΚ που σας καλεί να γίνετε Σοσιαλδημοκράτες και να εγγραφείτε στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα;
ΦΚ: Είναι παράξενο και οξύμωρο το ότι η ΕΔΕΚ ζητά από το ΔΗΚΟ να συνενωθεί μαζί της άμεσα, θεωρώντας ότι το ΔΗΚΟ είναι ένα Κόμμα που βρίσκεται στο σοσιαλδημοκρατικό χώρο, ενώ παράλληλα φαίνεται να παρουσιάζει κάποιες ενστάσεις για την ένταξη του ΔΗΚΟ στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και στη Σοσιαλιστική Διεθνή. Δηλαδή είναι παράξενο το ότι η ΕΔΕΚ δεν έχει πρόβλημα να συνενωθεί με το σοσιαλδημοκρατικό ΔΗΚΟ, αλλά έχει πρόβλημα να λειτουργεί το ΔΗΚΟ σοσιαλδημοκρατικά. Αναμένουμε ότι η ΕΔΕΚ θα λειτουργήσει έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για σύσφιξη των δεσμών με το ΔΗΚΟ, μέσα από τη συνεργασία στον ευρωπαϊκό χώρο, εφόσον τα δύο Κόμματα κινούνται στον ίδιο ιδεολογικό χώρο.
ΣΜ: Μέχρι που βρίσκεται το ΔΗΚΟ όσον αφορά το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές, πότε θα ανακοινώσει το ψηφοδέλτιό του και ποια αναμένεται να είναι η σύνθεσή του.
ΦΚ: Έγιναν ήδη οι απαραίτητες διεργασίες για την πολιτική προετοιμασία του ΔΗΚΟ για τις Ευρωεκλογές, όμως δεν έχουν συζητηθεί ακόμη τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ. Μετά από την ολοκλήρωση των συνεδριακών διαδικασιών του Κόμματος, η στελέχωση του ψηφοδελτίου για τις ευρωεκλογές θα αποτελέσει την άμεση προτεραιότητα της νέας ηγεσίας.
Στο ΔΗΚΟ δεν περισσεύει κανένα στέλεχος
Του Σωτήρη Μιχαήλ
Ο Φύτος Κωνσταντίνου έχει εξασφαλίσει ανανέωση της εντολής και για την επόμενη τετραετία στο αξίωμα του κεντρικού οργανωτικού γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος. Μιλά για το εκλογικό συνέδριο, τους στόχους του κόμματος και υπογραμμίζει πως οι διαχωρισμοί που γίνονται στην επίκληση των ονομάτων του Σπύρου Κυπριανού και του Τάσσου Παπαδόπουλου, αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων ετερόφωτων αστέρων. Σημειώνει ότι το ΔΗΚΟ θα βγει ενισχυμένο από την εκλογική αναμέτρηση και στέλνει το μήνυμα πως κανένας δεν περισσεύει.
ΣΜ: Ποια θα είναι η διαδικασία της πορείας του ΔΗΚΟ προς τις συνεδριακές και εκλογικές διαδικασίες; Ποιες ενέργειες και ποιες δραστηριότητες είναι προγραμματισμένες μέχρι το Συνέδριο και τις Εκλογικές Συνελεύσεις;
ΦΚ: Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί Τοπικές Γενικές και Εκλογικές Συνελεύσεις στις Τοπικές Οργανώσεις του ΔΗΚΟ, οι οποίες έχουν ενισχυθεί και ανανεωθεί με νέα στελέχη ώστε να μπορούν με δυναμισμό να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Παράλληλα, πραγματοποιούνται τα Επαρχιακά Συνέδρια των Επαρχιακών Οργανώσεων του Κόμματος που θα οδηγήσουν στο Παγκύπριο Τακτικό Συνέδριο στις 14 Μαρτίου. Στις 15 Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα οι Επαρχιακές Εκλογικές Συνελεύσεις και η Παγκύπρια Εκλογική Συνέλευση με συμμετοχή όλων των Μελών του Κόμματος, για την οποία υποβλήθηκαν υποψηφιότητες στις 27 Φεβρουαρίου.
ΣΜ: Πόσα νέα Μέλη ενεγράφησαν στο ΔΗΚΟ το τελευταίο διάστημα; Ποιός είναι πλέον ο συνολικός αριθμός των μελών του ΔΗΚΟ και πόσα από τα μέλη αναμένεται να ψηφίσουν;
ΦΚ: Ενεγράφησαν περίπου 4500 νέα μέλη κατά το 2008 και το 2009 και ο συνολικός αριθμός των μελών είναι 19800. Εκτιμώ ότι η προσέλευση στις εκλογικές συνελεύσεις θα ξεπεράσει τις 12000.
ΣΜ: Αναλύστε την διαδικασία εκλογής και τη διαδικασία καταμέτρησης των αποτελεσμάτων.
ΦΚ: Ήδη ανακηρύχθηκαν οι υποψήφιοι που διεκδίκησαν θέσεις χωρίς συνυποψήφιο, δηλαδή ο Πρόεδρος και ο Γενικός Οργανωτικός Γραμματέας του Κόμματος. Για τις υπόλοιπες θέσεις της ηγετικής πυραμίδας και για τις θέσεις των συλλογικών οργάνων σε επαρχιακό και κεντρικό επίπεδο θα διεξαχθεί ψηφοφορία με συμμετοχή των μελών του Κόμματος σε εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στη Λευκωσία, στη Λεμεσό, στην Πάφο και στη Λάρνακα για τη Λάρνακα και την Αμμόχωστο.
ΣΜ: Πότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα;
ΦΚ: Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 5 το απόγευμα της 15ης Μαρτίου και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων. Υπολογίζεται ότι αργά το βράδυ θα ολοκληρωθεί η καταμέτρηση για όλες τις θέσεις και όλα τα όργανα του Κόμματος.
ΣΜ: Πώς χαρακτηρίζετε τις υποψηφιότητες που υποβλήθηκαν για τη διεκδίκηση των διαφόρων αξιωμάτων; Πιστεύετε ότι χρειάζεται να τροποποιηθεί η δομή της ηγετικής πυραμίδας του ΔΗΚΟ;
ΦΚ: Θεωρώ ότι η υφιστάμενη δομή της ηγετικής πυραμίδας είναι λειτουργική και μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του Κόμματος, αλλά δεν αποκλείω οποιαδήποτε συζήτηση για τροποποιήσεις σε μελλοντικό Καταστατικό Συνέδριο. Όλοι οι υποψήφιοι είναι φίλοι, συναγωνιστές και συνεργάτες και θεωρώ ότι ο καθένας μπορεί να προσφέρει στα μέτρα των δυνατοτήτων του. Όμως, το πιο σημαντικό είναι αυτά τα στελέχη να συνεχίσουν να προσφέρουν ακόμη και αν δεν εκλεγούν, αφού στο ΔΗΚΟ δεν περισσεύει κανένας. Δυστυχώς, στο παρελθόν παρατηρήθηκαν φαινόμενα αποστασιοποίησης στελεχών του Κόμματος που δεν κατάφεραν να εκλεγούν τα οποία αποχώρησαν από το Κόμμα ή ανέλαβαν ρόλους εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Σημειώνω ότι προσωπικά στο παρελθόν δεν κατάφερα να εκλεγώ σε διάφορα αξιώματα που διεκδίκησα, τόσο κομματικά όσο και πολιτειακά. Παρέμεινα όμως παρών στο Κόμμα μου, αφού το ΔΗΚΟ είναι βήμα προσφοράς για τον τόπο και για την κοινωνία. Αναμένω ότι το ίδιο θα πράξουν όλοι, ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος. Εξάλλου, στις εκλογές κάποιοι κερδίζουν και κάποιοι χάνουν. Όμως πρέπει το ΔΗΚΟ να βγει κερδισμένο.
ΣΜ: Πώς πρέπει να συμπεριφέρεται το ΔΗΚΟ προς την Κυβέρνηση κατά τη δική σας άποψη καθόσον υπάρχουν φωνές μέσα στο Κόμμα που μιλούν για ανοχή σε ορισμένες επιλογές της Κυβέρνησης;
ΦΚ: Η στάση του ΔΗΚΟ έναντι της Κυβέρνησης είναι απόλυτα σαφής. Το ΔΗΚΟ συμμετέχει στην Κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια και καταθέτει τις εισηγήσεις του μέσω των Υπουργών του, υποστηρίζει τις σωστές επιλογές και πιέζει για το καλύτερο, εκφράζοντας τις διαφωνίες του όπου κρίνει ότι αυτό είναι απαραίτητο. Το ΔΗΚΟ συμμετέχει για να ελέγχει, να συγκρατεί και να καθοδηγεί όπου χρειάζεται. Σημειώνεται ότι το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου Χριστόφια δεν προσυμφωνήθηκε μαζί με το ΔΗΚΟ, οπότε είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν διαφωνίες. Είναι επίσης αυτονόητο ότι το ΔΗΚΟ ως ανεξάρτητο και αυτόνομο Κόμμα που έχει ουσιαστικές ιδεολογικές διαφορές με το ΑΚΕΛ θα έχει διαφορετικές προσεγγίσεις σε σειρά θεμάτων, τις οποίες προβάλλει μέσα από την κομματική λειτουργία και τη συμμετοχή του στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Εάν το ΔΗΚΟ κρίνει ότι τα σημεία διαφωνίας είναι περισσότερα και σημαντικότερα από τα σημεία συμφωνίας θα πάρει τις κατάλληλες αποφάσεις την κατάλληλη ώρα και το ίδιο βεβαίως ισχύει και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
ΣΜ: Ποιές λάθος επιλογές καταλογίζετε στην Κυβέρνηση;
ΦΚ: Το λάθος ή το σωστό θα το κρίνει ο λαός και η ιστορία. Εμείς ως Δημοκρατικό Κόμμα, ως Κόμμα αρχών, οφείλουμε να εκφράζουμε τις θέσεις μας, τις επιφυλάξεις και τις ανησυχίες μας. Συγκεκριμένα, σχετικά με τη διαχείριση του Κυπριακού, κρίναμε, με αποφάσεις των συλλογικών μας οργάνων, ως λανθασμένη την απόφαση για έναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων χωρίς να επιτευχθεί προηγουμένως η απαραίτητη σύγκλιση όσον αφορά τη βάση των διαπραγματεύσεων, με αποτέλεσμα τα όποια προβληματικά επακόλουθα. Στο τομέα της Άμυνας διαφωνούμε έντονα με το περιεχόμενο του σχεδιασμού για την αναδιοργάνωση της ΕΦ που αποσκοπεί άκριτα στη μείωση της στρατιωτικής θητείας. Διαφωνούμε επίσης με τον τρόπο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης στην Κύπρο, ενώ δεν συμφωνούμε με κάποιες πτυχές της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Τέλος, έχουμε διαφορετική φιλοσοφία σχετικά με την ανάγκη υποβολής αίτησης ένταξης στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, την οποία εκφράζουμε διαχρονικά, τόσο προς την παρούσα Κυβέρνηση όσο και προς την προηγούμενη. Το ΔΗΚΟ δεν εκφράζεται αναλόγως του εάν οι θέσεις του έχουν υψηλή ή χαμηλή συνάφεια με τις θέσεις της Κυβέρνησης ή του ΑΚΕΛ. Το ΔΗΚΟ τοποθετείται όπως ορίζουν οι διαχρονικές θέσεις του και όπως απαιτούν τα μέλη, οι φίλοι και οι ψηφοφόροι του.
ΣΜ: Ποια κριτήρια θα ισχύσουν κατά την άποψή σας σε αυτή τη μεγάλη αναμέτρηση της 15ης Μαρτίου στο εκλογικό σώμα του ΔΗΚΟ εν όψει του γεγονότος ότι έχουν φύγει πλέον οι δύο μεγάλοι ηγέτες του, αείμνηστοι Σπύρος Κυπριανού και Τάσσος Παπαδόπουλος;
ΦΚ: Γνωρίζω τα μέλη του ΔΗΚΟ εδώ και τρείς και πλέον δεκαετίες που συμμετέχω ενεργά στα κομματικά πράγματα. Είμαι βέβαιος ότι οι άνθρωποι του ΔΗΚΟ θα επιβραβεύσουν τη συνέπεια, την εργατικότητα και τη διαχρονική παρουσία στο Κόμμα μας. Είμαι βέβαιος ότι θα επιλέξουν να ενισχύσουν τα στελέχη του Κόμματος που μπορούν να σηκώσουν το πολιτικό και οργανωτικό βάρος που αναλογεί στο ΔΗΚΟ σε αυτές τις δύσκολες και πονηρές μέρες που περνούμε. Και είμαι βέβαιος ότι το ΔΗΚΟ θα βγει ενισχυμένο από αυτή τη διαδικασία, με τα κατάλληλα στελέχη στις κατάλληλες θέσεις. Σήμερα, το Δημοκρατικό Κόμμα καλείται να αρθεί στο ύψος που του αρμόζει, αξιοποιώντας τις πολιτικές παρακαταθήκες των ηγετών του, προχωρώντας προς τα εμπρός. Η απουσία του Σπύρου Κυπριανού και του Τάσσου Παπαδόπουλου αντισταθμίζεται από την πολιτική κληρονομιά που παρέδωσαν και από τα πολλά στελέχη που συνεχίζουν το έργο και τον αγώνα τους.
ΣΜ: Λειτουργούν ομάδες μέσα στο ΔΗΚΟ;
ΦΚ: Η δική μου ομάδα στο ΔΗΚΟ είναι όλοι οι άνθρωποι του ΔΗΚΟ που υπηρετούν διαχρονικά τις αρχές και τις αξίες του Κόμματος χωρίς σκοπιμότητες, αναγνωρίζοντας ότι το συμφέρον του ΔΗΚΟ συμπίπτει με το συμφέρον της Κύπρου. Βεβαίως, υπάρχουν ορισμένοι οι οποίοι θεωρούν ότι οι ομαδοποιήσεις μπορούν να τους προσφέρουν πρόσκαιρη κομματική ανέλιξη ή πολιτική προβολή. Υπάρχουν μάλιστα κάποιοι που επιστρατεύουν ψευδεπίγραφους διαχωρισμούς οι οποίοι πρακτικά ουδέποτε υπήρξαν. Οι όποιοι διαχωρισμοί, με χρήση των ονομάτων των ιστορικών ηγετών του ΔΗΚΟ που βλέπουν ενίοτε τη δημοσιότητα, εφευρίσκονται για να εξυπηρετήσουν μόνο προσωπικά συμφέροντα όσων ετερόφωτων αστέρων αναζητούν λάμψη για να φωτίσουν το πολιτικό τους μέλλον. Στο ΔΗΚΟ έχουν θέση οι Δηκοϊκοί που αντιλαμβάνονται το Κόμμα ως μετερίζι αγώνα και προσφοράς και αποστολή τους είναι η διαφύλαξη της ενότητας και της συνοχής του.
ΣΜ: Ποιες οι θέσεις σας για τη συνένωση των δυνάμεων του ευρύτερου ενδιάμεσου χώρου; Πιστεύετε ότι αυτό θα συμβεί στο άμεσο μέλλον;
ΦΚ: Η προοπτική της συγκρότησης ενός κοινού μετώπου των δυνάμεων του ενδιάμεσου χώρου πρέπει να εξυπηρετεί συγκεκριμένες ανάγκες της κοινωνίας, των πολιτών και του τόπου. Δυστυχώς, η συζήτηση για τη συνένωση αυτών των δυνάμεων επανέρχεται στο προσκήνιο αναλόγως του εκάστοτε πολιτικού περιβάλλοντος και δυστυχώς όχι πάντοτε με τις αγνότερες προθέσεις. Πιστεύω ότι για να έχει μία τέτοια προσπάθεια πραγματικά ευοίωνες προοπτικές είναι απαραίτητο να προέρχεται από κάτω προς τα πάνω και όχι να επιβληθεί άνωθεν. Το ΔΗΚΟ είναι το μεγαλύτερο Κόμμα αυτού του χώρου και είναι ανοικτό προς όλους του πολίτες και όλες τις δυνάμεις που πραγματικά επιθυμούν την ενίσχυση της αγωνιστικής και διεκδικητικής γραμμής στο εθνικό θέμα και την ενίσχυση του Κέντρου.
ΣΜ: Τι απαντάτε στην ΕΔΕΚ που σας καλεί να γίνετε Σοσιαλδημοκράτες και να εγγραφείτε στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα;
ΦΚ: Είναι παράξενο και οξύμωρο το ότι η ΕΔΕΚ ζητά από το ΔΗΚΟ να συνενωθεί μαζί της άμεσα, θεωρώντας ότι το ΔΗΚΟ είναι ένα Κόμμα που βρίσκεται στο σοσιαλδημοκρατικό χώρο, ενώ παράλληλα φαίνεται να παρουσιάζει κάποιες ενστάσεις για την ένταξη του ΔΗΚΟ στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και στη Σοσιαλιστική Διεθνή. Δηλαδή είναι παράξενο το ότι η ΕΔΕΚ δεν έχει πρόβλημα να συνενωθεί με το σοσιαλδημοκρατικό ΔΗΚΟ, αλλά έχει πρόβλημα να λειτουργεί το ΔΗΚΟ σοσιαλδημοκρατικά. Αναμένουμε ότι η ΕΔΕΚ θα λειτουργήσει έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για σύσφιξη των δεσμών με το ΔΗΚΟ, μέσα από τη συνεργασία στον ευρωπαϊκό χώρο, εφόσον τα δύο Κόμματα κινούνται στον ίδιο ιδεολογικό χώρο.
ΣΜ: Μέχρι που βρίσκεται το ΔΗΚΟ όσον αφορά το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές, πότε θα ανακοινώσει το ψηφοδέλτιό του και ποια αναμένεται να είναι η σύνθεσή του.
ΦΚ: Έγιναν ήδη οι απαραίτητες διεργασίες για την πολιτική προετοιμασία του ΔΗΚΟ για τις Ευρωεκλογές, όμως δεν έχουν συζητηθεί ακόμη τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ. Μετά από την ολοκλήρωση των συνεδριακών διαδικασιών του Κόμματος, η στελέχωση του ψηφοδελτίου για τις ευρωεκλογές θα αποτελέσει την άμεση προτεραιότητα της νέας ηγεσίας.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)