24/3/09

ΔΗΚΟ: Συνέδριο τέλος

Το Τακτικό Παγκύπριο Συνέδριο και η Παγκύπρια Εκλογική Συνέλευση του Δημοκρατικού Κόμματος ολοκληρώθηκαν. Μετά από την έκφραση της βούλησης της βάσης του Κόμματος προέχουν δύο πράγματα: ο σωστός αφουγκρασμός των μηνυμάτων της βάσης του ΔΗΚΟ και η άμεση επαναστοίχιση για τις προκλήσεις που βρίσκονται ενώπιών μας.
Η Παγκύπρια Εκλογική Συνέλευση του ΔΗΚΟ εξέλεξε νέο Πρόεδρο, νέο Αναπληρωτή Πρόεδρο, νέο Αντιπρόεδρο, νέο Γενικό Γραμματέα και νέο Οργανωτικό Γραμματέα, νέο Εκτελεστικό Γραφείο και νέα Κεντρική Επιτροπή. Όλοι οι νέοι συναποτελούντες την ηγεσία του ΔΗΚΟ έχουμε ευθύνη έναντι της βάσης του Κόμματος, αλλά κυρίως έναντι του κυπριακού λαού, να λειτουργήσουμε συλλογικά και ενωτικά, για την περαιτέρω ενίσχυση του ΔΗΚΟ. Κανένας δεν έχει ειδικό προσωπικό ρόλο, κανενός η εκλογή δεν είναι προσωπική επιτυχία και κανενός η εκλογή δεν είναι σημαντικότερη από την εκλογή κάποιου άλλου. Η αξιοποίηση της παρουσίας και της συμμετοχής όλων θα έχει πρακτική πολιτική και εθνική σημασία μόνο εάν λειτουργεί προς την κατεύθυνση της εμπέδωσης της ενότητας του ΔΗΚΟ, ισχυροποιώντας το ως φορέα ουσιαστικής πολιτικής δράσης και ενεργοποίησης.
Τα μηνύματα της βάσης του Δημοκρατικού Κόμματος είναι σαφή. Τα μέλη του ΔΗΚΟ θέλουν το Κόμμα τους να συνεχίσει να είναι διεκδικητικό και να συνεχίσει να βρίσκεται στην πρωτοπορία της διεκδίκησης των δικαίων του κυπριακού λαού. Τα μέλη του ΔΗΚΟ θέλουν το Κόμμα τους να συνεχίσει να τοποθετείται με καθαρότητα και παρρησία, ανταποκρινόμενο στις διαχρονικές αξίες, στις αρχές και στην ιστορία του. Και όλοι έχουν ευθύνη να ακούσουν και να υπακούσουν στα μηνύματα της βάσης του ΔΗΚΟ. Ταυτόχρονα όμως, κανένας δεν δικαιούται να παρερμηνεύσει τα μηνύματα της βάσης του ΔΗΚΟ, που υπογράμμισε τη θέληση για ενότητα και ομοψυχία απάντων των στελεχών που έχουν οριστεί να οδηγήσουν και να καθοδηγήσουν το ΔΗΚΟ στους αγώνες που έρχονται.
Η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση των Ευρωεκλογών είναι ιδιαίτερης σημασίας. Είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση μετά από τις Προεδρικές Εκλογές του Φεβρουαρίου του 2008 και μέσα από τη νέα πολιτική κατάσταση θα καταγραφεί η σημερινή δυναμική των πολιτικών Κομμάτων. Η καταγραφή της εκλογικής δύναμης του ΔΗΚΟ έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού ως ο διαχρονικός εκφραστής της διεκδικητικής γραμμής στο Κυπριακό, θα εκφράσει τη σημερινή ετοιμότητα του κυπριακού ελληνισμού για συνέχιση του αντικατοχικού αγώνα. Η ευθύνη των στελεχών και ιδιαίτερα της νέας ηγεσίας του ΔΗΚΟ είναι μεγάλη, αφού το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι ανάλογο της εργασίας και της συνεργασίας όλων. Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους είναι απαραίτητη η προσήλωση στις ανάγκες αυτής της μάχης, μακριά από τον απόηχο του Συνεδρίου και του εκλογικού αποτελέσματος που εκ των πραγμάτων αποτελεί παρελθόν και δεν ενδιαφέρει την κοινή γνώμη. Ο κυπριακός λαός έχει υψηλές προσδοκίες από το ΔΗΚΟ και οφείλουμε όλοι να ανταποκριθούμε σε αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: