29/9/09

Παλιά Λευκωσία: Αντιμετώπιση προβλημάτων

Η προβληματική χρήση υποστατικών, κυρίως από αλλοδαπούς με τη συνεργασία Κυπρίων ιδιοκτητών, δημιουργεί μια σειρά από ανησυχητικές καταστάσεις.

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2009 πραγματοποιήθηκε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής των Αντιπροσώπων, με θέμα τα προβλήματα της εντός των τειχών Λευκωσίας, όπου επιβεβαιώθηκε ότι τα προβλήματα της παλιάς πόλης είναι πολυσύνθετα και πολυεπίπεδα. Για το Δημοκρατικό Κόμμα, κεντρικοί άξονες προσέγγισης των προβλημάτων της εντός των τειχών Λευκωσίας είναι η διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα της περιοχής, η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών της περιοχής, η προσέλκυση νέων οικογενειών για εγκατάσταση και η διατήρηση του εμπορικού χαρακτήρα της περιοχής. Αυτοί οι άξονες είναι στενά συνδεδεμένοι με τα πρακτικά προβλήματα που δημιουργούνται από τη χρήση ακατάλληλων υποστατικών ως χώρων κατοικίας από διάφορα άτομα, με τρόπο που συμβάλει στη δημιουργία αρνητικών καταστάσεων για τους ίδιους τους ένοικους, για τους περίοικους και για τους επισκέπτες. Η προβληματική χρήση υποστατικών, κυρίως από αλλοδαπούς με τη συνεργασία Κυπρίων ιδιοκτητών, δημιουργεί μια σειρά από ανησυχητικές καταστάσεις, τόσο ειδικά (π.χ. οχληρία και αίσθημα ανασφάλειας) όσο και γενικά (π.χ. ρατσισμός και ξενοφοβία).
Στην ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, το ΔΗΚΟ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις αντιμετώπισης της προβληματικής χρήσης υποστατικών ως χώρων κατοικίας, προτείνοντας τα εξής, με εισαγωγή των απαραίτητων νομικών ρυθμίσεων:
• Θεσμοθέτηση και ενεργοποίηση του δικαιώματος των δημοτικών αρχών για τεχνικό και υγειονομικό έλεγχο των υποστατικών που βρίσκονται στην περιοχή της αρμοδιότητάς τους.
• Θεσμοθέτηση και ενεργοποίηση του δικαιώματος των δημοτικών αρχών για είσοδο και έλεγχο στα υποστατικά που βρίσκονται στην περιοχή της αρμοδιότητάς τους.
• Θεσμοθέτηση του ελέγχου των υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων του προς ενοικίαση υποστατικού πριν από την υπογραφή του ενοικιαστήριου εγγράφου.
• Θεσμοθέτηση του ελέγχου της δυναμικότητας κατοίκησης του κάθε υποστατικού, αναλόγως του μεγέθους, των υδραυλικών εγκαταστάσεων και της διαμορφωμένης εργονομίας.
• Κωδικοποίηση στοιχείων ελέγχου των υποστατικών (υγειονομικός έλεγχος - τεχνικός έλεγχος - καθεστώς ενοικίασης/ιδιοκτησίας).
• Θεσμοθέτηση από τις δημοτικές αρχές περιοδικών επιθεωρήσεων των υποστατικών που βρίσκονται στην περιοχή της αρμοδιότητάς τους, για υγειονομικό και τεχνικό έλεγχο.
• Καταγραφή και έλεγχος από τις δημοτικές αρχές όλων των εγκαταλελειμμένων υποστατικών που χρησιμοποιούνται παράνομα από άτομα που εγκαταστάθηκαν σε αυτά και απομάκρυνση των ενοίκων με τη βοήθεια της αστυνομίας.
• Θεσμοθέτηση στενής συνεργασίας μεταξύ των δημοτικών αρχών και της αστυνομίας για άμεση καταγγελία των παρατυπιών ή της παρεμπόδισης άσκησης ελέγχου και άμεση αστυνομική παρέμβαση.
Η αναβάθμιση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εντός των τειχών Λευκωσία και σε αυτή τη διαδικασία χρειάζεται αποφασιστικότητα και καθορισμός των κατάλληλων στόχων. Μέσα από την προώθηση των ανωτέρω μέτρων, οι δημοτικές αρχές θα καταστούν ικανές για ουσιαστική ενεργοποίηση σε σχέση με την αντιμετώπιση της προβληματικής κατάστασης που επικρατεί στην εντός των τειχών πόλη. Οι δημοτικές αρχές θα καταστούν ικανές να εφαρμόσουν υφιστάμενες ρυθμίσεις και νέους κανονισμούς στη βάση ενός πιο λειτουργικού θεσμικού πλαισίου, προς το συμφέρον όλων των κατοίκων, Κύπριων και αλλοδαπών, που δικαιούνται ένα αξιοπρεπές επίπεδο ποιότητας ζωής.


[ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ]