29/9/09

Παλιά Λευκωσία: Αντιμετώπιση προβλημάτων

Η προβληματική χρήση υποστατικών, κυρίως από αλλοδαπούς με τη συνεργασία Κυπρίων ιδιοκτητών, δημιουργεί μια σειρά από ανησυχητικές καταστάσεις.

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2009 πραγματοποιήθηκε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής των Αντιπροσώπων, με θέμα τα προβλήματα της εντός των τειχών Λευκωσίας, όπου επιβεβαιώθηκε ότι τα προβλήματα της παλιάς πόλης είναι πολυσύνθετα και πολυεπίπεδα. Για το Δημοκρατικό Κόμμα, κεντρικοί άξονες προσέγγισης των προβλημάτων της εντός των τειχών Λευκωσίας είναι η διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα της περιοχής, η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών της περιοχής, η προσέλκυση νέων οικογενειών για εγκατάσταση και η διατήρηση του εμπορικού χαρακτήρα της περιοχής. Αυτοί οι άξονες είναι στενά συνδεδεμένοι με τα πρακτικά προβλήματα που δημιουργούνται από τη χρήση ακατάλληλων υποστατικών ως χώρων κατοικίας από διάφορα άτομα, με τρόπο που συμβάλει στη δημιουργία αρνητικών καταστάσεων για τους ίδιους τους ένοικους, για τους περίοικους και για τους επισκέπτες. Η προβληματική χρήση υποστατικών, κυρίως από αλλοδαπούς με τη συνεργασία Κυπρίων ιδιοκτητών, δημιουργεί μια σειρά από ανησυχητικές καταστάσεις, τόσο ειδικά (π.χ. οχληρία και αίσθημα ανασφάλειας) όσο και γενικά (π.χ. ρατσισμός και ξενοφοβία).
Στην ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, το ΔΗΚΟ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις αντιμετώπισης της προβληματικής χρήσης υποστατικών ως χώρων κατοικίας, προτείνοντας τα εξής, με εισαγωγή των απαραίτητων νομικών ρυθμίσεων:
• Θεσμοθέτηση και ενεργοποίηση του δικαιώματος των δημοτικών αρχών για τεχνικό και υγειονομικό έλεγχο των υποστατικών που βρίσκονται στην περιοχή της αρμοδιότητάς τους.
• Θεσμοθέτηση και ενεργοποίηση του δικαιώματος των δημοτικών αρχών για είσοδο και έλεγχο στα υποστατικά που βρίσκονται στην περιοχή της αρμοδιότητάς τους.
• Θεσμοθέτηση του ελέγχου των υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων του προς ενοικίαση υποστατικού πριν από την υπογραφή του ενοικιαστήριου εγγράφου.
• Θεσμοθέτηση του ελέγχου της δυναμικότητας κατοίκησης του κάθε υποστατικού, αναλόγως του μεγέθους, των υδραυλικών εγκαταστάσεων και της διαμορφωμένης εργονομίας.
• Κωδικοποίηση στοιχείων ελέγχου των υποστατικών (υγειονομικός έλεγχος - τεχνικός έλεγχος - καθεστώς ενοικίασης/ιδιοκτησίας).
• Θεσμοθέτηση από τις δημοτικές αρχές περιοδικών επιθεωρήσεων των υποστατικών που βρίσκονται στην περιοχή της αρμοδιότητάς τους, για υγειονομικό και τεχνικό έλεγχο.
• Καταγραφή και έλεγχος από τις δημοτικές αρχές όλων των εγκαταλελειμμένων υποστατικών που χρησιμοποιούνται παράνομα από άτομα που εγκαταστάθηκαν σε αυτά και απομάκρυνση των ενοίκων με τη βοήθεια της αστυνομίας.
• Θεσμοθέτηση στενής συνεργασίας μεταξύ των δημοτικών αρχών και της αστυνομίας για άμεση καταγγελία των παρατυπιών ή της παρεμπόδισης άσκησης ελέγχου και άμεση αστυνομική παρέμβαση.
Η αναβάθμιση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εντός των τειχών Λευκωσία και σε αυτή τη διαδικασία χρειάζεται αποφασιστικότητα και καθορισμός των κατάλληλων στόχων. Μέσα από την προώθηση των ανωτέρω μέτρων, οι δημοτικές αρχές θα καταστούν ικανές για ουσιαστική ενεργοποίηση σε σχέση με την αντιμετώπιση της προβληματικής κατάστασης που επικρατεί στην εντός των τειχών πόλη. Οι δημοτικές αρχές θα καταστούν ικανές να εφαρμόσουν υφιστάμενες ρυθμίσεις και νέους κανονισμούς στη βάση ενός πιο λειτουργικού θεσμικού πλαισίου, προς το συμφέρον όλων των κατοίκων, Κύπριων και αλλοδαπών, που δικαιούνται ένα αξιοπρεπές επίπεδο ποιότητας ζωής.


[ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ]

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τι κάνει ο Δήμος, το ΕΒΕ Λευκωσίας και η Βουλή;

Αντιλήφθηκα για μια ακόμη φορά πόσο «αφιλόξενη» πόλη είναι η Λευκωσία, αφού αυτή η πόλη δεν προσφέρει σχεδόν τίποτα στους κατοίκους της……..

Σκεφτείτε το εξής: έρχονται φίλοι από το εξωτερικό ή έστω από άλλη πόλη που δεν έχουν ξαναδεί την Λευκωσία….. Που θα τους πάρετε να τους δείξετε τα «αξιόθεατα» της πόλης;;;

Ποια είναι τα αξιοθέατα, που να χαρακτηρίζουν την πόλη και τους ανθρώπους της;;;

Δεν έχει κάποιο σημείο συνάντησης, δεν υπάρχουν πλατείες όπου οι άνθρωποι να συναναστρέφονται μεταξύ τους σε ωραίο περιβάλλον χωρίς αυτοκίνητα. Σκεφτείτε το, ποιος είναι ο χώρος συνάντησης στην Λευκωσία? δεν υπάρχει μια πλατεία! οι κατ΄ ευφημισμόν πλατείες είναι δρόμοι…. Υπάρχει μόνο το πάρκο Αθαλάσσας για τους μερακλήδες, αλλά κι αυτό δεν είναι στην πόλη και είναι μόνο για πικνικ ή για τρέξιμο χωρίς να προσφέρεται τίποτα για καφέ η για φαγητό. Το πάρκο Ακρόπολης είναι κάτι ωραίο, το οποίο όμως είναι πολύ μικρό…. Γενικότερα η Λευκωσία είναι η πόλη του τίποτα, μια πόλη χωρίς χαρακτήρα, η οποία βυθίζει στην μιζέρια τους κατοίκους της. Μια βόλτα να σου δώσει λίγο ο αέρας δεν υπάρχει, υπάρχει το γραμμικό πάρκο στροβόλου λακατάμιας, το οποίο και αυτό προσφέρεται για τρέξιμο ή περπάτημα.

Η Λευκωσία είναι η πόλη του τίποτα, από την οποία οι κάτοικοι της τρέχουν να ξεφύγουν κάθε σαββατοκυριάκο κατά χιλιάδες….

Πολλοί από τους πολίτες είναι απογοητευμένοι από την πόλη τους, αφού δεν υπάρχει εξέλιξη/ανάπτυξη και βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά από τον ευρωπαϊκό δρόμο. Απο ότι φαίνεται κανείς δεν κάνει τίποτα αξιόλογο και όλα κολλάνε στην γραφειοκρατία. Επιτρέψτε μας να σας θυμήσουμε μερικά από τα έργα που διαφήμιζονται για πολλά χρόνια τώρα και δεν έγιναν ποτέ.



1. Έργο «Ανάπλαση Πλατείας Ελευθερίας και του Περιβάλλοντα Χώρου
2. Νέα Πλατεία Σολωμού για τα λεωφορεία και αστικές μεταφορές
3. Νέος Zωλογικός Κήπος Λευκωσίας/Κύπρου
4. Νέο Θέατρο Λευκωσίας
5. Ανάπλαση του χώρου του παλιού ΓΣΠ
6. Ανασυγκρότηση/Αναβάθμιση/Ανακατασκεύη της Εντός των τειχών Πόλης
7. Νέο Μουσείο Λευκωσίας
8. Νέα Βουλή
9. Νέο Δήμαρχείο Λευκωσίας
10. Νέα/Ανακατασκευή Αγοράς Αγίου Αντωνίου
11. Περιοχή έναντι ξενοδοχείου Hilton
12. Νέο Λεβέντιο Μουσείο
13. Πολιτιστικό Κέντρο Κύπρου
14. Πάρκο της Ευρώπης
15. Έργο «Πεζόδρομος – Ποδηλατόδρομος στον Πεδιαίο Ποταμό»
16. Νέες Υπηρεσίες Μεταφορών
17. Ανασυγκρότηση της οδού Στασικράτους
18. Διαπλάτυνση Δρόμου Ανακατασκεύη πεζοδρομίων οδού Καλλιπόλεως
19. Αναβάθμιση/ανακατασκεύη του Συνεδριακού κέντρου
20. Aναβάθμιση/ανακατασκεύη του Ξενοδοχείου Φιλοξένια σε ξενοδοχείο 5 αστέρων και του Περιβάλλοντα Χώρου με τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων και ήπια εμπορική ανάπτυξη.
21. Ανακατασκεύη/Κατασκευή πεζοδρομίων & δρόμων σε 100+ οδούς/λεοφώρους στην πόλη
22. Ανακατασκευή δρόμων και πεζοδρομίων της πόλης μας
23. Έργο «Ανάπλαση της Λεωφόρου Μάρκου Δράκου»
24. Αναβάθμιση & Συντήρηση Πάρκων και Χώρων Πρασίνου
25. Aνάπλαση τμήματος της περιοχής Τάχτ-ελ-Καλέ
26. Νέα Λεωφορεία Δήμου Λευκωσίας
27. Νέα Βιβλιοθήκη Πανεπιστιμιούπολης.
28. και πάρα πολλά άλλα.



Αναρωτιόμαι πώς η πόλη μας θα φιλοξενήσει την Ευρωπαϊκή Προεδρία το 2012. Τίποτα από αυτά δεν έχει αρχίσει να κατασκευάζεται εκτός του Νέου Θεάτρου γιατί και αυτο κατάρρευσε ... πρέπει να καταρρεύσουν όλα πριν αρχίσουν ένα νέο έργο και να αναπτύσσεται η πρωτεύουσα σαν μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη;