7/4/11

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη μείωση της στρατιωτικής θητείας

«Δεν υφίσταται προεκλογική δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας για μείωση της διάρκειας της στρατιωτικής θητείας.»

Σε Γραπτή Δήλωση του, ο Επίτροπος Άμυνας και Ασφάλειας του Δημοκρατικού Κόμματος, βουλευτής κ. Φύτος Κωνσταντίνου, αναφέρει τα ακόλουθα σε σχέση με τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη μείωση της στρατιωτικής θητείας:

«Δυστυχώς, το ξαναζεσταμένο φαγητό της μείωσης της στρατιωτικής θητείας επανασερβίρεται προεκλογικά. Η μείωση της διάρκειας της στρατιωτικής θητείας είναι επιθυμία όλων μας. Όμως το επιθυμητό δεν είναι πάντοτε εφικτό, ούτε επωφελές για τον τόπο. Εξάλλου, στην Κύπρο γνωρίζουμε από πρώτο χέρι πόσο τραγικές επιπτώσεις μπορεί να έχει η επιμονή στο ευκταίο αντί στο εφικτό.

Συγκεκριμένα, σημειώνω τα εξής:

•Δεν υφίσταται προεκλογική δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας για μείωση της διάρκειας της στρατιωτικής θητείας. Η ακριβής αναφορά στο προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου Χριστόφια προνοεί ότι θα γίνει «μελέτη του ενδεχομένου μείωσης της θητείας από τους 25 στους 19 μήνες».

•Αυτή η μελέτη εκπονήθηκε ήδη από το Υπουργείο Άμυνας και βασίζεται στον περιορισμό των δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς ώστε να μπορεί να στελεχωθεί με λιγότερο προσωπικό, στην πρόσληψη επαγγελματικών στελεχών και στο σύνθετο εγχείρημα της δημιουργίας δύο ισοδύναμων σειρών κατάταξης.

•Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία το Υπουργικό Συμβούλιο μπορεί να προχωρήσει άμεσα σε μείωση της θητείας με απόφασή του, όμως δεν το έπραξε επειδή εκ των πραγμάτων η μείωση της θητείας δεν είναι εφικτή με τον τρόπο που προβλέπει η μελέτη του Υπουργείου Άμυνας.

•Η μελέτη του Υπουργείου Άμυνας τέθηκε επίσης ενώπιον της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής και η Επιτροπή έκρινε ότι δεν είναι εφικτή η μείωση της θητείας με τον τρόπο που προβλέπεται μέσα από τη συγκεκριμένη μελέτη.

Η προεκλογική δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας για «μελέτη του ενδεχομένου μείωσης της θητείας» έχει ήδη υλοποιηθεί και έχει διαπιστωθεί ότι η μείωση της θητείας δεν είναι εφικτή. Η συνέχιση αυτής της συζήτησης, ενώ η πραγματικότητα είναι γνωστή, επηρεάζει αρνητικά το ηθικό των εθνοφρουρών μας και δημιουργεί αναστάτωση στους κόλπους της Εθνικής Φρουράς.

Επαναλαμβάνω ότι είναι επιθυμία όλων μας η μείωση της διάρκειας της στρατιωτικής θητείας, όμως το επιθυμητό δεν είναι πάντοτε εφικτό. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, οι πολίτες εκτιμούν περισσότερο την ειλικρίνεια παρά οτιδήποτε άλλο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: