1/8/07

Μακάριος: Καθοδηγητής Αγώνα

Επιστρέφοντας στην Κύπρο μετά από την εξορία στην οποία τον οδήγησε το άφρων πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, ο Εθνάρχης Μακάριος αντίκρισε τον πόνο του λαού του και την καταστροφή της πατρίδας του. Στις 7 Δεκεμβρίου του 1974, από το μπαλκόνι της καμένης από τους πραξικοπηματίες Αρχιεπισκοπής, απευθύνθηκε στον προδομένο και βασανισμένο λαό της Κύπρου: «Δείξε αντοχήν και εγκαρτέρησιν. Στάσου όρθιος επί των ερειπίων. Κατέπνιξε τον πόνον σου. Σφόγγισε τα δάκρυά σου. Μην λυποψυχήσης. Και μην υποστείλης την αγωνιστικήν σημαίαν.». Και ο κυπριακός λαός βρήκε τη δύναμη και σκούπισε τα δάκρυά του, τόλμησε να μην γονατίσει, βρήκε τη δύναμη και στάθηκε όρθιος.
Κατά την πρώτη επέτειο του πραξικοπήματος, στις 15 Ιουλίου 1975, ο Μακάριος έβλεπε να μετουσιώνεται σε πράξη το κάλεσμα της αγωνιστικότητας που απηύθυνε στο λαό του και μπορούσε πλέον να εκφράσει με βεβαιότητα αυτό που σήμερα θεωρούμε αυτονόητο. Ότι «και μόνοι και μετά πολλών θα συνεχίσομεν αγωνιζόμενοι μέχρις οτου ανακτήσωμεν την πλήρη ανεξαρτησίαν μας και την εδαφικήν ακεραιότηταν της νήσου μας. Λαοί οι οποίοι έχουν την τόλμην και την δύναμιν να αγωνίζονται και εν ανάγκη να θυσιάζονται, οι λαοί αυτοί ζουν και ουδέποτε αποθνήσκουν. Και ο Ελληνικός Κυπριακός Λαός προώρισται να ζήσει. Και θα ζήσει!»
Στις 20 Ιουλίου 1977, λίγες μόνο μέρες πριν από το θάνατό του, ο Εθνάρχης Μακάριος σημείωνε ότι «η Τουρκία πιστεύει πιθανώς ότι η πάροδος του χρόνου και οι πολλές δυσκολίες θα μας απογοητεύσουν ώστε να εγκαταλείψουμε τον αγώνα και να υποταχθούμε τελικά στη μοίρα μας» για να διακηρύξει στη συνέχεια ότι «αυτό δεν θα γίνει ποτέ!». Τόνισε ότι θα είμαστε «αγωνιστές ανυπότακτοι, όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσες δυσκολίες κι αν συναντήσουμε», και απευθυνόμενος στο λαό και στις γενιές που ακολούθησαν άφηνε την εξής παρακαταθήκη: «Να συνεχίσεις την αντίσταση, να συνεχίσεις τον αγώνα ανεξαρτήτως χρόνου και θυσιών, μέχρι της φυγής του Τούρκου επιδρομέα από τα χώματά σου, μέχρι της νίκης του δικαίου σου… και το δίκαιο θα νικήσει!»
Σήμερα, τριάντα χρόνια μετά, η γραμμή του Εθνάρχη Μακαρίου είναι όχι μόνο επίκαιρη αλλά και χρήσιμη. Υπενθυμίζει ότι αυτός ο λαός είναι φτιαγμένος από καλά υλικά, ότι ξέρει να σηκώνεται, να ανορθώνεται και να προοδεύει. Υπενθυμίζει ότι έχουμε καθήκον να συνεχίσουμε τον αντικατοχικό μας αγώνα για όσο χρόνο χρειαστεί και με όσες θυσίες αυτό συνεπάγεται.
Ίσως κάποιοι να κουράστηκαν, να βαρέθηκαν ή να έχουν άλλα στο μυαλό τους. Όμως για το δικό μας το μυαλό και για την δική μας την καρδιά φάρος και καθοδηγητής είναι οι υποθήκες του Εθνάρχη Μακαρίου και είμαστε βέβαιοι ότι με αυτούς τους οδοδείκτες ουδέποτε θα παραστρατήσουμε από το δρόμο της αναζήτησης του δικαίου του τόπου μας και του λαού μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: