28/8/07

Οι καιγόμενες σάρκες της Μάνας μας

Οι στιγμές της καταστροφής δεν είναι κατάλληλες ούτε για προσκλητήριο υπευθύνων ούτε για κατανομή ευθυνών. Είναι οι ώρες της συλλογικής ευθύνης και της υπευθυνότητας, της αυτοκριτικής, της ανασύνταξης και της αναδιοργάνωσης.
Η άμεση συμπαράσταση της κυπριακής πολιτείας και των Κύπριων πολιτών στη δοκιμαζόμενη Ελλάδα, καταδεικνύουν τους αδιαίρετους δεσμούς αίματος που μας ενώνουν και δεν επιτρέπουν σε λαό και ηγεσία να είναι απόντες από την προσπάθεια αναχαίτισης της τραγωδίας και ανακούφισης των πληγών που άφησε πίσω της. Η Κύπρος γνωρίζει από καταστροφές γιατί τις ζήσαμε στο πετσί μας και έχουν εμπεδωθεί στην ιδιοσυγκρασία μας, έτσι τα αντανακλαστικά μας δεν μπορούσαν παρά να λειτουργήσουν συλλογικά και άμεσα.
Οφείλουμε ωστόσο, μέσα από τον καπνό και τις στάχτες, να οδηγηθούμε σε συμπεράσματα και σε διδάγματα τα οποία να αξιοποιήσουμε άμεσα, καθώς οι φλόγες που έζωσαν την Ελλάδα δεν είναι θέαμα στην άκρη του ορίζοντα ούτε απλώς κοντινό συμβάν. Πρόκειται για κατάσταση την οποία πρέπει να αντικρύσουμε ως γεγονός που συνέβη όχι στη γειτονιά μας αλλά στο σπίτι μας. Αντίστοιχα φαινόμενα, καιρικά ή κατόπιν παρέμβασης του ανθρώπινου παράγοντα, μπορούν ανά πάσα στιγμή να συμβούν, ξεπερνώντας σε έκταση τις πρόσφατες δικές μας καταστροφικές πυρκαγιές στην οροσειρά του Τροόδους. Έχουμε χρέος να είμαστε προετοιμασμένοι για τη χειρότερη δυνατή κατάσταση, αλλιώς δεν αποκλείεται, οποιαδήποτε στιγμή, να βρεθούμε σε ανάλογη θέση.
Η κυβέρνησή μας οφείλει να εμπλουτίσει το στόλο των πτητικών μέσων που μπορούν να επέμβουν δραστικά για την κατάσβεση πυρκαγιών. Να ενισχύσει τα επίγεια μέσα πυρόσβεσης, ιδιαίτερα έτσι ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δύσβατες περιοχές. Να ενδυναμώσει το ανθρώπινο δυναμικό του πυροσβεστικού σώματος, σε ποσότητα, ποιότητα, διασπορά και ευελιξία. Να προετοιμάσει αντιπυρικές ζώνες και προσβάσεις σε δασώδεις περιοχές. Να ετοιμάσει ολοκληρωμένα σχέδια εκτάκτου ανάγκης με τα οποία να διασφαλίζεται η προστασία και η διάσωση των πληθυσμών στις περιοχές αυξημένου κινδύνου. Πέρα όμως από την αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας, υπάρχει και η ευθύνη του νομοθέτη, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με το καθήκον της δημιουργίας του νομικού πλαισίου που θα λειτουργεί αποτρεπτικά τόσο προς την αμέλεια όσο και προς τη συνειδητή δημιουργία πυρκαγιών.
Η ολοκλήρωση της παρούσας θερινής περιόδου μας αφήνει ένα μεγάλο διάστημα για καλή προετοιμασία μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Αυτή την περίοδο έχουμε όλοι την ευθύνη να εργαστούμε για την αντιπυρική θωράκιση της πατρίδας μας, ώστε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τους κινδύνους που συναντήσαμε φέτος ώστε να μη βιώσουμε την τραγωδία που σήμερα βιώνει ο ηπειρωτικός ελληνισμός. Μακάρι οι πληγές στις καιγόμενες σάρκες της Μάνας μας σύντομα να επουλωθούν σύντομα και να μην επαναληφθεί τέτοια τραγωδία ποτέ, για κανέναν, πουθενά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: