4/2/09

Προβληματική Διαδικασία Αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς

Το ΔΗΚΟ θεωρεί ότι η αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς είναι απαραίτητη, στη βάση της περαιτέρω ενίσχυσης από πλευράς δομών, υποδομών, εξοπλισμού και καλύτερης αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες και τις πολιτικές προτεραιότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δυστυχώς, μέσα από την τρέχουσα διαδικασία, σε αυτή την εξίσωση προστέθηκε ως κεντρική παράμετρος η μείωση της στρατιωτικής θητείας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η όλη μελέτη και το διαμορφωθέν σχέδιο για την αναδιοργάνωση να βασίζονται στην καταχρηστική ανάγνωση της προεκλογικής δέσμευσης του Προέδρου Χριστόφια η οποία αφορούσε, κατά λέξη, «μελέτη του ενδεχομένου μείωσης της θητείας από τους 25 στους 19 μήνες» και όχι αναδιαμόρφωση και συρρίκνωση της Εθνικής Φρουράς ώστε να είναι δυνατή η μείωση της θητείας. Η όλη διαδικασία χαρακτηρίζεται από σειρά αδυναμιών και προβλημάτων που επηρεάζουν αρνητικά και καθοριστικά το τελικό αποτέλεσμα.
Για την εκπόνηση της μελέτης δεν αξιοποιήθηκαν εξωτερικοί ειδικοί και εμπειρογνώμονες, με αποτέλεσμα η μελέτη να είναι προϊόν της ευθύνης των ανώτατων αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς για υλοποίηση των διαταγών της πολιτικής ηγεσίας, που επί του προκείμενου αφορούσαν τη μείωση της στρατιωτικής θητείας. Σημειώνεται ότι οι ανώτατοι αξιωματικοί που διεξήγαγαν τη μελέτη υπόκεινται στην αξιολόγηση του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, για την υλοποίηση των διαταγών του οποίου είχαν την υποχρέωση να υπακούσουν. Στο παρελθόν το ΓΕΕΦ επανειλημμένα είχε δηλώσει αρμοδίως ότι είναι παντελώς αδύνατη η κατ’ ελάχιστον μείωση της δύναμης της Εθνικής Φρουράς ενώ σήμερα αναχώρησε από την εκφρασθείσα θέση του κατόπιν των εντολών που έλαβε.
Για την κατεύθυνση της μελέτης αξιοποιήθηκαν ως ουσιαστικό εργαλείο τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που υλοποιήθηκαν, σύμφωνα με τα οποία η μείωση της στρατιωτικής θητείας είναι επιθυμία των στρατευσίμων και των οικογενειών τους. Το ΔΗΚΟ θεωρεί ότι για τα θέματα της άμυνας και της ασφάλειας του τόπου οι αποφάσεις δεν μπορούν να λαμβάνονται στη βάση της ικανοποίησης των επιθυμιών των πολιτών αλλά στη βάση των επιχειρησιακών αναγκών και των επιχειρησιακών σχεδιασμών.
Η διαδικασία της αναδιοργάνωσης/μείωσης της στρατιωτικής θητείας δρομολογήθηκε χωρίς ενημέρωση των αρμοδίων οργάνων της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η κατ’ αρχήν ενημέρωση ήταν προϊόν αιτήματος της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής και διαρκούσης της ενημέρωσης, το Υπουργείο Άμυνας κατέθεσε το σχεδιασμό προς έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο και δρομολόγησε την υλοποίηση ενεργειών με την έκδοση διαταγών. Η παγιοποίηση της διαδικασίας και η έναρξη κύκλου ενημέρωσης προέκυψε μόνο μετά από την έντονη αντίδραση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας και όχι από τη διάθεση της εκτελεστικής εξουσίας για διαβούλευση. Ακόμη, όπως αναφέρθηκε αρμοδίως στη Βουλή και όπως διαπιστώθηκε από την περαιτέρω συζήτηση με το Υπουργείο Άμυνας, ο σχεδιασμός είναι ολοκληρωμένος στη βάση της μείωσης της στρατιωτικής θητείας και δεν υπάρχει περιθώριο για τροποποίησή του ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί που εκφράζονται από τον πολιτικό κόσμο.
Τέλος, παρά το ότι η Επιτροπή Άμυνας της Βουλής επανειλημμένα και επίσημα ζήτησε πρόσβαση στο υλικό της μελέτης για την αναδιοργάνωση ώστε να μπορεί να διαμορφώσει πλήρως ενημερωμένες και εμπεριστατωμένες απόψεις, δεν υπήρξε θετική ανταπόκριση σε αυτό το αίτημα με αποτέλεσμα η ενημέρωση να αφορά τα τμήματα της μελέτης που το Υπουργείο Άμυνας κρίνει ότι εξυπηρετούν την απόσπαση πολιτικής έγκρισης του σχεδιασμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: