Στις 2 Ιανουαρίου, στη χοροεσπερίδα του ΓΕΕΦ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεξε να απευθυνθεί στα μέλη της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής με τρόπο αντιδεοντολογικό και προσβλητικό. Συγκεκριμένα, ανάφερε ότι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Υπουργού Άμυνας και κατά την αναφορά στη διαδικασία αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς, τα μέλη της Επιτροπής Άμυνας «έκαναν χαμόγελα» και αποκάλεσε ειρωνικά τους Βουλευτές «στρατηγούς» και «ειδήμονες», για να προσθέσει ότι δεν έχουν την απαραίτητη γνώση για να μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντα τους. Στις 10 Ιανουαρίου, ο Υπουργός Άμυνας αποκάλεσε «υπεύθυνους και ανεύθυνους» όσους του ασκούν κριτική και σημείωσε ότι «θα πρέπει να σκέφτονται πρώτα και μετά να χρησιμοποιούν τη γλώσσα τους».
Τις ικανότητες και το δικαίωμα έκφρασης άποψης των Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων τις καθορίζει η βούληση του λαού και η δημοκρατία, όπου ο στρατός υπόκειται σε διαρκή πολιτικό έλεγχο από την πολιτική ηγεσία και καθηκόντως από το Κοινοβούλιο. Εάν η κυβερνητική πρόθεση είναι η ανεξέλεγκτη λειτουργία του στρατού ή ο έλεγχός του μόνο από την εκτελεστική εξουσία, αυτό πρέπει να διευκρινιστεί δημοσίως. Η Επιτροπή Άμυνας της Βουλής χωρίς να διεκδικεί συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων της εκτελεστικής εξουσίας εργάζεται για την εξασφάλιση των αναγκαίων ευρύτατων πολιτικών, κοινοβουλευτικών και εθνικών συναινέσεων για τα θέματα της άμυνας και της ασφάλειας. Όμως η εκτελεστική εξουσία δεν επιδεικνύει την απαραίτητη θετική διάθεση αφού ενώ ο Υπουργός Άμυνας δεσμεύτηκε ότι πριν καταθέσει το τελικό σχέδιο στο Υπουργικό Συμβούλιο θα το παρουσιάσει στην Επιτροπή Άμυνας για να ακούσει τις απόψεις των μελών της δεν το έπραξε και διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε διάθεση για αναλυτική ενημέρωση αφού ο Υπουργός ανέφερε ότι ούτως ή άλλως τα μέλη της Επιτροπής δεν θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να «αφομοιώσουν» το περιεχόμενο του σχεδίου για την αναδιοργάνωση και ότι ακόμη και εάν γινόταν κάποια ενημέρωση, οι απόψεις τους δεν επρόκειτο να ληφθούν υπόψη. Μετά από την έντονη αντίδραση της Επιτροπής Άμυνας, ο Υπουργός Άμυνας την κάλεσε στο ΓΕΕΦ για ενημέρωση στις 09 Ιανουαρίου, όμως κρίνουμε ότι το περιεχόμενο της ενημέρωσης ήταν ασαφές και μη ικανοποιητικό, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι αναφορές που ακούστηκαν ήταν για πολλούς λόγους προβληματικές.
Η Κυβέρνηση οφείλει να γνωρίζει ότι αυτή η στάση συγκεντρώνει την πλήρη ευθύνη για την όποια καλή ή κακή εξέλιξη αυτής της διαδικασίας αποκλειστικά στην ιδία. Η Επιτροπή Άμυνας της Βουλής διαθέτει αυξημένο θεσμικό ρόλο στα θέματα της εθνικής ασφάλειας και διαθέτει εκείνους τους μηχανισμούς που θα της επιτρέψουν τον έλεγχο των κυβερνητικών επιλογών. Εμείς ως Δημοκρατικό Κόμμα δηλώνουμε την ετοιμότητά μας για την ενεργοποίηση αυτών των μηχανισμών ελέγχου και για την εξάντληση του αυξημένου ρόλου της Επιτροπής γιατί έτσι επιβάλει η συνείδηση, το καθήκον μας και η αποστολή μας. Η ιδιαίτερη ανησυχία και η αγωνία μας για το θέμα της αναδιοργάνωσης εδράζονται σε πληροφόρηση για συγκεκριμένα στοιχεία και σε γνώση για συγκεκριμένες ενέργειας που σύντομα θα προβάλουμε δημόσια, στο μέτρο που επιτρέπει η προσοχή που επιβάλλει η εθνική ασφάλεια. Ακόμη και αν αυτό ενοχλεί τον Υπουργό Άμυνας ή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
4 σχόλια:
Δηλαδή το ΔΗΚΟ είναι αντιπολίτευση;
Και εαν αυτή η θέση σας είναι και κομματική θέση, γιατί δεν ακούσαμε κάτι για το θέμα και από τους κομματικούς Υπουργούς του ΔΗΚΟ;
Δηλαδή εσύ αγαπητέ φίλε, εκτός από την αγωνία σου να δεις το ΔΗΚΟ στην αντιπολίτευση, δεν έχεις κάτι άλλο να πεις;
Συμφωνείς ή διαφωνείς με τη θέση που εκφράζει ο Φύτος Κωνσταντίνου εκ μέρους του ΔΗΚΟ σε αυτό το θέμα; Απ' ότι γνωρίζω αυτός ο Βουλευτής είναι ο Υπεύθυνος του Τομέα Άμυνας του ΔΗΚΟ. Άρα εκφράζει επίσημα το ΔΗΚΟ στα θέματα Άμυνας.
Και αυτό είναι το ΔΗΚΟ που θέλουμε:
ΤΟ ΔΗΚΟ ΠΟΥ ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ.
Αγαπητέ ανώνυμε, δεν έχω καμιά αγωνία. Ως πολίτης ερωτώ: εαν το ΔΗΚΟ έχει ενστάσεις στην γραμμή της Κυβέρνησης τι κάνουν οι Υπουργοί του που μετέχουν στην Κυβέρνηση; Έθεσαν το θέμα στις συνεδριάσεις του Υπ.Συμβουλίου;;;
Τι ενόχλησε από την ερώτησή μου;
Αγαπητέ Ανώνυμε
Ο Μαρίνος δεν έχει άδικο. Βλέπω και εγώ μια ανακολουθία του ΔΗΚΟ. Εξ όσων έχω πληροφορηθεί το υπουργικό ΟΜΟΦΩΝΑ απεφάσισε τη μείωση της θητείας κατά ένα μήνα, που σημαίνει ότι οι υπουργοί του ΔΗΚΟ συνταυτίστηκαν με τον Χριστόφια και όχι με το κόμμα. Εάν αυτό αληθεύει τότε είναι άνω ποταμών η κατάσταση. Ο πρόεδρος του κόμματος πρώτα από όλα έπρεπε να τους τρβήξει από αυτή και όχι να αφήνεται εκτεθημένο το κόμμα και μετά όσοι κομματικοί αξιωματούχοι τοποθετούνται δημόισα όπως ο κ Κωνσταντίνου.
Θέση μου εναι ΝΑΙ το ΔΗΚΟ πρέπει να αποχωρήσει από την Κυβέρνηση για να μη δούμε και χειροτερα. Με τα όσα έχουμε δει ως πεπραγμένα των 10 μηνών διακυβέρνησης Χριτόφια,ιδιαίτερα στο Κυπριακό, το ΔΗΚΟ θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερα στον τόπο εάν ήτο αντιπολίτευση. Συμπολιτευόμενο τίποτα δυστυχώς δεν κατάφερε να αποτρέψει από τα σοβαρά ολισθήματα Χριστοφια στο Κυπριακό και όχι μόνο.
Επί του προκειμένου θα ήθελα μια απάντηση από τον κ Κωνσταντίνου για την ακρίβεια της πληροφορίας μου, αλλά και τα δικά σου σχόλια για το ΔΗΚΟ συμπολίτευση ή αντιπολίτευση.
Δημοσίευση σχολίου