13/1/09

«Πολιτικός εκβιασμός» η εξαγγελία μείωσης της στρατιωτικής θητείας

ΑΛΗΘΕΙΑ, 13 Ιαν. 2009 - Ρεπορτάζ: Πάμπος Μιτίδης

Καταπέλτης ο Φύτος Κωνσταντίνου κατά του Υπουργού Άμυνας:
"Τα 'αποφασίζομεν και διατάζομεν' σε αυτό τον τόπο δεν περνούν και δεν πέρασαν ποτέ."

Με σκληρή γλώσσα απάντησε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ μέλος της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής Φύτος Κωνσταντίνου, με δηλώσεις του στην «ΑΛΗΘΕΙΑ», στα όσα διατύπωσε ο υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας για όσους εκφράζουν αντίθεση στις απόψεις του στον τρόπο αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς και της μείωσης της θητείας, τονίζοντας ότι αυτά που είπε είναι εκτός πολιτικής τάξης, αντιδεοντολογικά και προσβλητικά. Παράλληλα ο βουλευτής του ΔΗΚΟ χαρακτήρισε «πολιτικό εκβιασμό» την εξαγγελία του κ. Παπακώστα για μείωση στους 19 μήνες της θητείας όσων θα καταταγούν στην Εθνική Φρουρά τον Ιανουάριο, προτού ακόμη, όπως είπε, να αποφασιστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο ή να ολοκληρωθεί ο κύκλος ενημέρωσης των κομμάτων από τον ίδιο τον Υπουργό. Ο κ. Κωνσταντίνου πρόσθεσε ότι «ο κ. Παπακώστας πρέπει να καταλάβει ότι με το που έγινε Υπουργός Άμυνας δεν σημαίνει ότι ξανάγινε στρατιωτικός και ούτε ο πολιτικός κόσμος είναι υφιστάμενοι στρατιώτες του». Οι βουλευτές και τα στελέχη των κομμάτων είναι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λαού και αξίζουν, είπε, σεβασμού. «Τα αποφασίζομεν και διατάζομεν σε αυτό τον τόπο δεν περνούν», σημείωσε με νόημα ο βουλευτής του ΔΗΚΟ. Ο κ. Κωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι το Κόμμα του δεν είναι εναντίον της μείωσης της στρατιωτικής θητείας, διευκρινίζοντας όμως ότι αυτό μπορεί μόνο να γίνει με προϋποθέσεις, οι οποίες έχουν τεθεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Μάλιστα ο κ. Κωνσταντίνου δικαιολογεί τη στάση του ΔΗΣΥ, ο οποίος δια του βουλευτή Σωκράτη Χάσικου εκφράζει αντίθεση στον τρόπο με τον οποίο η Κυβέρνηση προχωρεί στην μείωση της θητείας χωρίς πλήρωση των προϋποθέσεων. Ο κ. Κωνσταντίνου διερωτήθηκε τι έχει αλλάξει από όταν ο ΔΗΣΥ είχε θέσει το θέμα της μείωσης στους 14 μήνες, θέτοντας μάλιστα την αναδιοργάνωση σταδιακά και σε βάθος χρόνου, αφού δεν προβλέπεται ούτε πλήρωση του κενού (προσλήψεις μόνιμου προσωπικού) που θα δημιουργηθεί με τις απολύσεις των κληρωτών ούτε και αγορά νέων οπλικών συστημάτων. Πρόσθεσε ότι δεν εκφράζει απλά προσωπικές θέσεις και απόψεις, αλλά αυτές, όπως είπε, είναι οι θέσεις του ΔΗΚΟ το οποίο εξακολουθεί να διατηρεί ανησυχίες και επιφυλάξεις για το πως μπορεί να εφαρμοστεί αυτό χωρίς να υλοποιηθούν οι προϋποθέσεις. Ο Φύτος Κωνσταντίνου υποστήριξε ότι τίθεται και νομοθετικό θέμα σε σχέση με την διπλή κατάταξη. Όπως είπε η διπλή κατάταξη θα πρέπει να καθοριστεί νομοθετικά και αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ούτε και έχει ετοιμαστεί σχετικό νομοσχέδιο για να παραπεμφθεί στην Βουλή και διερωτήθηκε πως γίνεται ο υπουργός Άμυνας να προχωρεί στην εξαγγελία μείωσης της θητείας χωρίς τις απαιτούμενες διευθετήσεις και νομικές ρυθμίσεις.


Τα «τρελόχαρτα» ξεπερνούν τα 1000 σε κάθε ΕΣΣΟ

ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΟΣΩΝ ΑΠΑΛΛΑΣΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ

Οργή και αγανάκτηση προκαλεί στους ευσυνείδητους νέους και γονείς η συστηματική πλέον τακτική που χρησιμοποιείται από επιτήδειους εκμεταλλευτές, να εξασφαλίζουν, με την ανοχή του ίδιου του κράτους ή και με πολιτικές «πλάτες», «τρελόχαρτα» προκειμένου να απαλλαγούν της υποχρέωσης της στρατιωτικής θητείας. Η όλη τακτική καλλιεργεί το αίσθημα της κατάφωρης αδικίας που δικαιολογημένα νιώθουν οι ευσυνείδητοι νέοι, που χωρίς τεχνάσματα προσέρχονται να υπηρετήσουν την πατρίδα. Οι αριθμοί των απαλλαγών, παρά τις όποιες επισημάνσεις και προειδοποιήσεις για λήψη μέτρων αποτροπής αυτής της τακτικής, φαίνεται να μην αποδίδουν αφού σύμφωνα με πληροφορίες και στοιχεία ολοένα και περισσότερο αυξάνεται χρόνο με χρόνο ο αριθμός των απαλλαγών, προσλαμβάνοντας ανησυχητικές διαστάσεις. Μάλιστα όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στην «ΑΛΗΘΕΙΑ» ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Φύτος Κωνσταντίνου οι απαλλαγές με το δικαιολογητικό προβλημάτων «ψυχικής υγείας» ξεπερνούν τις 1000 (χίλιες) για κάθε ΕΣΣΟ. Όπως είπε ο κ. Κωνσταντίνου, μέχρι αυτή την στιγμή κανένας δεν γνωρίζει πόσοι νέοι εξασφαλίζουν απαλλαγή μέχρι το τέλος της θητείας για κάθε «σειρά». Διευκρίνισε ότι ο αριθμός των απαλλαγών με την κατάταξη κάθε ΕΣΣΟ είναι περιορισμένος, ενώ στην συνέχεια και μέχρι τέλος της θητείας των δύο ετών αυτός αυξάνεται σταδιακά και ξεπερνά τις χίλιες. Ο κ. Κωνσταντίνου υποστήριξε ότι με τη μείωση της θητείας ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Ενισχύοντας τις εκτιμήσεις του ο κ. Κωνσταντίνου επικαλέστηκε στατιστικά από την Ελλάδα, σύμφωνα με τα οποία όπως είπε οι αριθμοί των απαλλαγών αυξήθηκαν μετά τη μείωση της στρατιωτικής θητείας, γεγονός που καταδεικνύουν ότι η μείωση της θητείας δεν μπορεί να επενεργήσει ως αποτρεπτικός παράγοντας στις απαλλαγές.
Πάντως γονείς παιδιών που υπηρετούν αυτή τη στιγμή και σύμφωνα με την εξαγγελία του υπουργού Άμυνας δεν θα επωφεληθούν από τη 19μηνη μείωση της θητείας προειδοποιούν ότι θα προχωρήσουν στη δημιουργία συνδέσμου με γονείς παιδιών τα οποία θα καθυστερήσουν να καταταγούν, επειδή δεν θα έχουν συμπληρώσει τα 18 τους χρόνια και θα είναι υποχρεωμένοι από το Μάιο, οπότε θα αποφοιτούν από το σχολείο, να περιμένουν μέχρι τον Ιανουάριο να καταταγούν. Στόχος του Συνδέσμου είναι να αρθεί αυτή η αδικία που θα αναστατώσει τις σπουδές αυτών των παιδιών. Παράλληλα προειδοποιούν ότι θα φροντίζουν να δημοσιοποιούνται τα ονόματα όλων όσων θα εξασφαλίζουν απαλλαγή από την υποχρέωση να υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία για ψυχολογικούς λόγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: