15/5/09

GCE και πολιτική (α)συνέπεια

Η απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ για απόρριψη της θεσμοθέτησης των εξετάσεων GCE ως κριτηρίου για την εισαγωγή Κύπριων φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι σαφής πράξη πολιτικής και εθνικής συνέπειας. Το ΔΗΚΟ, ως κεντρώο κόμμα με υψηλές κοινωνικές ευαισθησίες και εμφορούμενο από τις αρχές της κοινωνικής δημοκρατίας, θέτει ως προτεραιότητα τη διαρκή υποστήριξη και ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παρεχόμενης εκπαίδευσης. Το δημόσιο σχολείο παρέχει στους Κύπριους πολίτες την ισότητα ευκαιριών που είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση του κράτους δικαίου και πρόνοιας που αίρει τις κοινωνικές ανισότητες, και ως τέτοιο πρέπει να διαφυλαχθεί. Επιπλέον, το ΔΗΚΟ είναι ταγμένο στην προάσπιση της κρατικής κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν συνηγορεί στην εκχώρηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων καθορισμού της εκπαιδευτικής πολιτικής στη βρετανική Κυβέρνηση που καθορίζει ουσιαστικά το περιεχόμενο των εξετάσεων GCE.
Η στάση του ΔΗΣΥ, που υποστηρίζει τη θεσμοθέτηση των εξετάσεων GCE ως κριτηρίου για την εισαγωγή Κύπριων φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, είναι επίσης πολιτικά συνεπής. Ο ΔΗΣΥ είναι ένα νεοφιλελεύθερο Κόμμα, που θεωρεί ότι η απολύτως ελεύθερη και ανεξέλεγκτη λειτουργία της αγοράς αποβαίνει συμφέρουσα για τον πολίτη. Αυτή η λογική επεκτείνεται και στον τομέα της εκπαίδευσης, όπου ο ΔΗΣΥ θεωρεί ότι η προνομιακή λειτουργία της ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι σημαντικότερη από την ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης, στην κοινωνική αποστολή της οποίας εκ των πραγμάτων δεν πιστεύει. Όμως, ο ΔΗΣΥ ως Κόμμα που παρουσιάζεται να κόπτεται για τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη και τον εθνικό χαρακτήρα της παιδείας, είναι εθνικά ασυνεπής, υποστηρίζοντας την υποταγή του εκπαιδευτικού συστήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας στις επιταγές του βρετανικού υπουργείου Παιδείας.
Από την άλλη πλευρά, η στάση του ΑΚΕΛ, που επίσης υποστηρίζει τη θεσμοθέτηση των εξετάσεων GCE ως κριτηρίου για την εισαγωγή Κύπριων φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, είναι κατάδηλα πολιτικά ασυνεπής. Το ΑΚΕΛ, ως αριστερό Κόμμα, όφειλε να είναι σθεναρός υποστηρικτής της δημόσιας εκπαίδευσης και να μην τοποθετείται με τρόπο που να διευκολύνει προκλητικά την ιδιωτική εκπαίδευση. Η οικοδόμηση της δίκαιης κοινωνίας δεν περνά μέσα από τη συγκεκαλυμμένη υποστήριξη νεοφιλελεύθερων πολιτικών, αλλά μέσα από την περαιτέρω ενίσχυση των θεσμών της πολιτείας που παρέχουν, ιδιαίτερα στα χαμηλά και στα μικρομεσαία κοινωνικά στρώματα την προοπτική της μορφωτικής και κοινωνικής ανέλιξης.
Αναμένουμε ότι κατά τη συζήτηση του θέματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων, το ΑΚΕΛ θα τοποθετηθεί έτσι ώστε να μην διευκολύνει τη θυματοποίηση του δημόσιου σχολείου, επιδεικνύοντας πολιτική συνέπεια. Αναμένουμε επίσης ότι κατά τη συζήτηση του θέματος στη Βουλή, ο ΔΗΣΥ θα ιεραρχήσει την εθνική συνέπεια ως σημαντικότερη από την ιδεολογική συνέπεια και θα αρνηθεί να εκχωρήσει στη βρετανική Κυβέρνηση το δικαίωμα του καθορισμού της διδακτικής ύλης των παιδιών του κυπριακού ελληνισμού, τη συγγραφή της σχολικής ιστορίας και τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας. Το ΔΗΚΟ, ως πολιτικά και εθνικά συνεπές Κόμμα, θα πράξει το καθήκον του.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κάτι άλλο που αγνοείται στην Κύπρο ή σκοπίμως αποκρύπτεται είναι το γεγονός ότι οι εξετάσεις GCE A-Level όχι μόνον δεν είναι διεθνείς αλλά δεν είναι καν Βρετανικές (όπως εσφαλμένως αναφέρεται στο κείμενό σας). Οι εξετάσεις είναι αποκλειστικώς Αγγλικές, στη Σκωτία κλασικά επικρατούν τα Scottish Highers και Advanced Highers ενώ στην Ουαλία προσπαθούν να εισαγάγουν το Welsh Baccalaureate Qualification. Επίσης στην ίδια την Αγγλία τα τελευταία χρόνια το επίπεδο των A-Levels άρχισε να αμφισβητείται και δημοσίως έχουν γίνει πολλά παράπονα ειδικά από τα ξακουστά Πανεπιστήμια ενώ αρκετά φημισμένα ιδιωτικά σχολεία θεωρώντας χαμηλό το επίπεδο των A-Levels έχουν υιοθετήσει τα International Baccalaureate Diplomas.

Ευχαριστώ, φοιτητής - Σκωτία.