Το ΔΗΚΟ βρίσκεται διαχρονικά στην εμπροσθοφυλακή των μεγάλων εθνικών επιλογών που αφορούν αφενός τη διατήρηση και τη θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, και αφετέρου τη συνεπή όδευση στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Στα πλαίσια της διεκδίκησης για αυτές τις μεγάλες εθνικές επιλογές, το ΔΗΚΟ τοποθετείται διαχρονικά με καθαρότητα και με σαφήνεια, χωρίς να περιορίζεται και χωρίς να φιμώνεται από κανέναν. Ανέκαθεν η καθαρότητα της φωνής του ΔΗΚΟ προκαλούσε τις αντιδράσεις και τις πιέσεις όσων δεν βρίσκονταν εναρμονισμένοι με τους στόχους και τις επιδιώξεις του κυπριακού λαού και ανέκαθεν το ΔΗΚΟ τολμούσε να τοποθετείται με παρρησία ανεξαρτήτως της όποιας πολεμικής του ασκείτο.
Το ΔΗΚΟ δεν φιμώθηκε το 1985, όταν ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ πίεζαν αντιδεοντολογικά και αντιθεσμικά το Σπύρο Κυπριανού για την αποδοχή διχοτομικών σχεδίων λύσης του Κυπριακού. Το ΔΗΚΟ δεν φιμώθηκε το 2004 όταν ντόπια και ξένα κέντρα εκβίαζαν τον Τάσσο Παπαδόπουλο για την αποδοχή του Σχεδίου Ανάν. Το ΔΗΚΟ δεν φιμώθηκε το 1987 όταν κάποιοι δεν ήθελαν την τελωνειακή ένωση της Κύπρου με την τότε ΕΟΚ, δεν φιμώθηκε το 1990 όταν πρωτοστατούσε στην υποβολή αίτησης ένταξης στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα από την Κυβέρνηση Βασιλείου, δεν φιμώθηκε το 2007 όταν πρωταγωνίστησε στην έγκαιρη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωζώνη και δεν φιμώθηκε το 2009 όταν τοποθετήθηκε ξεκάθαρα για την ανάγκη υποβολής αίτησης ένταξης στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη.
Σήμερα, το ΔΗΚΟ εξακολουθεί με συνέπεια να διαδραματίζει τον παραδοσιακό του ρόλο, ορμώμενο και καθοδηγούμενο από αξίες και αρχές. Από την εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια στην Προεδρία της Δημοκρατίας και εντεύθεν, το ΔΗΚΟ υπήρξε ο ειλικρινέστερος και ο χρησιμότερος σύμβουλος για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ιδιαίτερα σε σχέση με τη διαχείριση του Κυπριακού. Το ΔΗΚΟ φρόντισε, από το Μάρτιο του 2008 μέχρι σήμερα, να επισημάνει με τον πιο επίσημο τρόπο τους κινδύνους και τις δυσκολίες, να εντοπίσει τα λάθη και τις αδυναμίες, και να πιέσει για το καλύτερο. Είναι πλέον σαφές το ότι εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανταποκρινόταν σε μεγαλύτερο βαθμό στις επισημάνσεις του ΔΗΚΟ, πολλά λάθη και πολλές παραλείψεις θα αποφεύγονταν.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, μέσα από πρόσφατες δηλώσεις του, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το ΔΗΚΟ ασκεί ισοπεδωτική και αφοριστική κριτική στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ότι έχει ως στόχο την αποτροπή της λύσης του Κυπριακού. Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ πρέπει να γνωρίζει ότι το Φεβρουάριο του 2008, τα στελέχη, τα μέλη και οι ψηφοφόροι του ΔΗΚΟ δεν έδωσαν λευκή επιταγή στον Πρόεδρο Χριστόφια για τη διαχείριση του Κυπριακού. Πρέπει να γνωρίζει ότι με αυτές τις προσβλητικές αναφορές τραυματίζει την ενότητα του κυπριακού λαού που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θυσιάζεται στο βωμό των Ευρωεκλογών.
Το ΔΗΚΟ είναι συνεπές στον εαυτό του, στην ιστορία του και στις θέσεις του. Το ΔΗΚΟ τολμά να τοποθετείται με καθαρότητα και με σαφήνεια, επειδή αυτή είναι η καλύτερη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει ένας σοβαρός πολιτικός οργανισμός προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και κανένας δεν μπορεί να φιμώσει το ΔΗΚΟ όταν εκφράζει τους πόθους, τις έγνοιες και τις ανησυχίες των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου