3/6/09

ΕΥΡΩΚΟ και κατεδάφιση της πολιτικής του Τάσσου Παπαδόπουλου

Δηλώσεις στα κεντρικά γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος, στις 2 Ιουνίου 2009:

"Τις τελευταίες ημέρες, η ηγεσία του ΕΥΡΩΚΟ επέλεξε να στοχοποιήσει το Δημοκρατικό Κόμμα, ασκώντας επιθετική και ανοίκεια κριτική σε βάρος του.
Το ΕΥΡΩΚΟ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το ΔΗΚΟ κατεδαφίζει τη στρατηγική του Τάσσου Παπαδόπουλου, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι με αυτό τον τρόπο θα επηρεάσει μερίδα ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ.
Όμως, επειδή ο καθένας κρίνεται από τις διαχρονικές τοποθετήσεις του, είναι γνωστό ότι το ΕΥΡΩΚΟ ουδέποτε πίστεψε στη στρατηγική του Τάσσου Παπαδόπουλου.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του Τάσσου Παπαδόπουλου, το ΕΥΡΩΚΟ αυτοπροσδιοριζόταν ως Κόμμα της αντιπολίτευσης, μαζί με το ΔΗΣΥ και τους Ενωμένους Δημοκράτες, ασκώντας μηδενιστική κριτική, με συγκεκριμένες δηλώσεις σε συγκεκριμένες ημερομηνίες:
·Κατηγορούσε τον Τάσσο Παπαδόπουλο για ολιγωρία που άφησε την πρωτοβουλία των κινήσεων στην Τουρκία και τη Βρετανία. (Συλλούρης, 25/01/2006, ΚΥΠΕ).
·Κατηγορούσε τον Τάσσο Παπαδόπουλο για τη μη χρήση του βέτο και για δεκτικότητα σε πιέσεις προς υποχωρήσεις. (Συλλούρης, 03/10/2006, ΚΥΠΕ).
·Κατηγορούσε τον Τάσσο Παπαδόπουλο ότι με τη στάση του θα επανέφερε το Σχέδιο Ανάν. (Συλλούρης, 06/10/2006, ΚΥΠΕ).
·Ακόμη και μετά από τη συνάντηση του Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Κόφι Ανάν το Φεβρουάριο του 2006, το ΕΥΡΩΚΟ δήλωνε ότι τα αποτελέσματα της συνάντησης μπορούν να έχουν αρνητική εξέλιξη και κατηγορούσε τον Τάσσο Παπαδόπουλο για έλλειψη ξεκάθαρης και συνολικής στρατηγικής. (Συλλούρης, 01/03/2006, ΚΥΠΕ).

Ιδιαίτερα σε σχέση με τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου, το ΕΥΡΩΚΟ δεν στήριξε και δεν πίστεψε στην πολιτική του Τάσσου Παπαδόπουλου:
·Λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη Γκαμπάρι στην Κύπρο για την υπογραφή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, το ΕΥΡΩΚΟ προέβλεπε ότι η επίσκεψη «δεν θα είχε ουσιαστική επιτυχία».
(Συλλούρης, 29/06/2006, ΚΥΠΕ).
·Υποτιμούσε τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου, χαρακτηρίζοντάς την ως «ελλειμματική εξέλιξη». (Συλλούρης, 09/07/2006, ΚΥΠΕ).
·Κατηγορούσε τον Τάσσο Παπαδόπουλο ότι με τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου θα οδηγούσε σε μια διαδικασία συζήτησης «όλα στο τραπέζι». (Συλλούρης, 30/03/2006, ΚΥΠΕ).
·Μηδένιζε τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου αναφέροντας ότι γίνεται αναμάσημα της διζωνικότητας, της δικοινοτικότητας και της πολιτικής ισότητας και κινδυνολογούσε προβλέποντας ότι η 8η Ιουλίου θα οδηγούσε στο Σχέδιο Ανάν. (Συλλούρης, 09/07/2006, ΚΥΠΕ).

Ακόμη, είναι γνωστό ότι πολύ νωρίς μετά από την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ εργαζόταν για την άμεση επαναφορά του Σχεδίου Ανάν με διακοσμητικές αλλαγές:
·Κατά την περίοδο αμέσως μετά από το Δημοψήφισμα, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ περιέφερε σε διάφορα Κόμματα πρότασή του που αφορούσε την επαναφορά του «Σχεδίου Ανάν 5» με διακοσμητικές αλλαγές ως «Σχέδιο Ανάν 5μισι».
·Αυτές οι θέσεις του Προέδρου του ΕΥΡΩΚΟ είναι καταγραμμένες σε δεκασέλιδη πρόταση [με τίτλο «Επανασχεδιασμός και εμπλουτισμός της στρατηγικής για το Κυπριακό με αξιοποίηση της δυναμικής που δημιουργούν οι νέες συνθήκες»] που έχουμε στην κατοχή μας και μέσα από την οποία γίνεται προφανής η πολιτική ανακολουθία της ηγεσίας του ΕΥΡΩΚΟ και η ευκολία με την οποία σηκώνει σημαίες ευκαιρίας.

Η ηγεσία του ΕΥΡΩΚΟ πρέπει να ξέρει ότι οι Κύπριοι πολίτες, και ιδιαίτερα οι ψηφοφόροι του ΔΗΚΟ, γνωρίζουν πολύ καλά ποιος είναι ο καθένας μας και ότι οι εκλογές δεν είναι ευκαιρία για πλιάτσικο στο εκλογικό σώμα.

Το ΔΗΚΟ είναι ένα σοβαρό και ιστορικά συνεπές Κόμμα, που συμμετέχει υπεύθυνα στη διαμόρφωση πολιτικών.
Το ΕΥΡΩΚΟ είναι ένα Κόμμα διαμαρτυρίας, που αφού διασπάστηκε από το ΔΗΣΥ, ήταν αντιπολίτευση του Τάσσου Παπαδόπουλου και σήμερα είναι αντιπολίτευση του Δημήτρη Χριστόφια.
Βρίσκεται δηλαδή στο περιθώριο της πολιτικής ζωής του τόπου.

Έχοντας όλα αυτά υπόψη, αντιστρέφω τα όσα λέει το ΕΥΡΩΚΟ, κυρίως για την υποκρισία και για την αξιοπρέπεια."

Δεν υπάρχουν σχόλια: