9/7/09

Συνάντηση αντιπροσωπίας του ΔΗΚΟ με τον Υπουργό Άμυνας, με αντικείμενο την αντιμετώπιση του φαινομένου της φυγοστρατίας

Φύτος Κωνσταντίνου:
«Eάν δεν ληφθούν άμεσα τα κατάλληλα νομοθετικά και διοικητικά μέτρα, στο προσεχές διάστημα θα καταγραφούν τα μεγαλύτερα ποσοστά φυγοστρατίας όλων των εποχών»

Την Τρίτη 7 Ιουλίου 2009, πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπίας του Δημοκρατικού Κόμματος με τον Υπουργό Άμυνας, κ. Κώστα Παπακώστα, με κύριο αντικείμενο το διογκούμενο φαινόμενο της φυγοστρατίας, εν όψει της συζήτησης του θέματος που εγγράφηκε εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος για συζήτηση την Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009, στο Κεφάλαιο Δ΄ της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων με τίτλο «Το φαινόμενο της φυγοστρατίας, οι επιπτώσεις του στην Εθνική Φρουρά και την κυπριακή κοινωνία».
Στα πλαίσια της συνάντησης επιδόθηκε στον Υπουργό Άμυνας αναλυτικό Υπόμνημα με διαπιστώσεις και προτάσεις του Δημοκρατικού Κόμματος, σχετικά με την αντιμετώπιση του φαινομένου της φυγοστρατίας.

Μετά από την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Υπεύθυνος Τομέα Άμυνας του Δημοκρατικού Κόμματος, Βουλευτής κ. Φύτος Κωνσταντίνου, δήλωσε τα εξής:

«Το φαινόμενο της φυγοστρατίας είναι μια πραγματικότητα που τραυματίζει τη μαχητικότητα της Εθνικής Φρουράς, που θυματοποιεί τους υπεύθυνους Εθνοφρουρούς και που διαβρώνει τη συνοχή της κυπριακής κοινωνίας.

Το ενδιαφέρον του Δημοκρατικού Κόμματος για το θέμα της φυγοστρατίας δεν είναι όψιμο αλλά διαχρονικό και έντονο. Ήδη από το 2006, εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΚΟ, κατατέθηκε Πρόταση Νόμου που προνοούσε αποτελεσματικές λειτουργίες αντιμετώπισης του προβλήματος της φυγοστρατίας, επανειλημμένα επισημάναμε τόσο στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής όσο και δημόσια την ανεπάρκεια των έως τώρα νομοθετικών πρωτοβουλιών του Υπουργείου Άμυνας, και παράλληλα καταθέσαμε σχετικές προτάσεις προς το Υπουργείο Άμυνας.

Εν όψει της κατάταξης των νεοσυλλέκτων στρατιωτών της 2009Β ΕΣΣΟ που βρίσκεται σε εξέλιξη, και δεδομένης της διαρκώς διογκούμενης έκτασης του φαινομένου της φυγοστρατίας, έχουμε εγγράψει προς συζήτηση με τη μορφή του κατεπείγοντος στο Κεφάλαιο Δ΄ της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων το θέμα «Το φαινόμενο της φυγοστρατίας, οι επιπτώσεις του στην Εθνική Φρουρά και την κυπριακή κοινωνία», με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινή γνώμης και τη διατύπωση προτάσεων από τις πολιτικές δυνάμεις. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη.

Η σημερινή συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη αφού για την αντιμετώπιση του φαινομένου είναι απαραίτητη η ενεργοποίηση της εκτελεστικής εξουσίας, όπου καταθέσαμε αναλυτικές εισηγήσεις .

Θεωρούμε ότι το Υπουργείο Άμυνας επιβάλλεται να καταθέσει άμεσα Νομοσχέδιο που να τροποποιεί αποτελεσματικά τη Νομοθεσία που διέπει την εναλλακτική θητεία των στρατευσίμων και τη Νομοθεσία που διέπει την απαλλαγή από τις στρατιωτικές υποχρεώσεις για λόγους υγείας. Επιπλέον, το Υπουργείο Άμυνας πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την καλύτερη λειτουργία της Εθνικής Φρουράς, ώστε ο χρόνος των Εθνοφρουρών να αξιοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.


Υπογραμμίζεται ότι το Υπουργείο Άμυνας πρέπει να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση το συντομότερο, αφού εάν δεν ληφθούν άμεσα τα κατάλληλα νομοθετικά και διοικητικά μέτρα, λαμβανομένης υπόψη της τάσης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, στο προσεχές διάστημα θα καταγραφούν τα μεγαλύτερα ποσοστά φυγοστρατίας όλων των εποχών.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: