26/7/09

14 + 1 προτάσεις αντιμετώπισης της φυγοστρατίας

Το Δημοκρατικό Κόμμα, στα πλαίσια της ενεργοποίησής του σχετικά με το φαινόμενο της φυγοστρατίας έχει διαμορφώσει και κωδικοποιήσει 14 προτάσεις πρόληψης και αντιμετώπισης της φυγοστρατίας και μία λειτουργική εισήγηση για την καλύτερη υλοποίηση των προτάσεων. Οι προτάσεις του ΔΗΚΟ έχουν τεθεί υπόψη του Υπουργού Άμυνας και έχουν κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων στα πλαίσια της συζήτησης του θέματος με τίτλο «Το φαινόμενο της φυγοστρατίας, οι επιπτώσεις του στην Εθνική Φρουρά και στην κυπριακή κοινωνία» που εγγράφηκε εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΚΟ.


Το Δημοκρατικό Κόμμα προτείνει τα εξής:

  1. Συνεργασία του Υπουργείου Άμυνας με πολιτικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις νεολαίας για τον προγραμματισμό και την υλοποίηση εκστρατειών διαφώτισης των νέων σχετικά με την αναγκαιότητα της στρατιωτικής υπηρεσίας.
  2. Συνεργασία του Υπουργείου Άμυνας με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για την πραγματοποίηση ενημερωτικών σεμιναρίων για τους μαθητές της 3ης Λυκείου σχετικά με την αναγκαιότητα της στρατιωτικής υπηρεσίας.
  3. Εισαγωγή προγραμμάτων ποιοτικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου των Εθνοφρουρών εντός του στρατοπέδου με την παροχή δυνατότητας παρακολούθησης μαθημάτων ειδικού και γενικού ενδιαφέροντος.
  4. Βελτίωση των υποδομών διαβίωσης των εθνοφρουρών και των δυνατοτήτων πρόσβασης στην τεχνολογία και στο διαδίκτυο στους χώρους των στρατοπέδων.
  5. Ενεργοποίηση διαδικασιών ουσιαστικής αύξησης των διανυκτερεύσεων και των υπηρεσιακών εξόδων των Εθνοφρουρών κατά τα διαστήματα που δεν βρίσκονται σε υπηρεσία, ώστε η θητεία στην Εθνική Φρουρά να μην αποκόπτει τους νέους από το κοινωνικό και οικογενειακό τους περιβάλλον.
  6. Ουσιαστική αύξηση του οικονομικού επιδόματος των Εθνοφρουρών στα όρια του κατώτατου μισθού, ώστε οι στρατιώτες να έχουν οικονομική ανεξαρτησία και ώστε η στρατιωτική θητεία να μην είναι οικονομικό βάρος για τις οικογένειες.
  7. Πλήρης εφαρμογή του προγράμματος εκπαίδευσης των στρατιωτών ώστε ο χρόνος παραμονής εντός του στρατοπέδου να είναι χρήσιμος για τη βελτίωση της ποιότητας του στελεχιακού δυναμικού της Εθνικής Φρουράς.
  8. Καλύτερη στελέχωση της Εθνικής Φρουράς με το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό που να μπορεί να παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη προς τους στρατευμένους νέους οι οποίοι κατά τη διάρκεια της θητείας τους αντιμετωπίζουν προσωπικά, οικογενειακά ή άλλα προβλήματα.
  9. Επιμόρφωση όλων των επαγγελματικών στελεχών σε όλες τις βαθμίδες της Εθνικής Φρουράς, ώστε να είναι σε θέση να αξιολογούν και να αντιμετωπίζουν τις προβληματικές συμπεριφορές των νέων με κεντρικό άξονα την ανθρωποκεντρική στρατιωτική διοίκηση.
  10. Εισαγωγή αποτελεσματικών μηχανισμών διάκρισης των πραγματικά πασχόντων, σωματικά ή ψυχικά, από όσους επικαλούνται δήθεν σωματικές ή ψυχικές παθήσεις για αποφυγή της στράτευσης.
  11. Αλλαγή του υφιστάμενου πίνακα νοσημάτων σε σχέση με τις σωματικές και ψυχικές παθήσεις που επιτρέπουν την απαλλαγή από τη στρατιωτική θητεία έτσι ώστε να απαλλάσσονται μόνο όσοι έχουν σοβαρές μόνιμες παθήσεις που μπορούν να χαρακτηριστούν ως αναπηρίες.
  12. Εισαγωγή περιορισμών στις δυνατότητες πρόσληψης και ανέλιξης στο δημόσιο τομέα και ιδιαίτερα σε συγκεκριμένους νευραλγικούς τομείς της Δημόσιας Υπηρεσίας για όσους δεν κρίθηκαν ικανοί για εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων.
  13. Θεσμοθέτηση της ολοκλήρωσης των προβλεπομένων κατά περίπτωση στρατιωτικών υποχρεώσεων, ως προϋπόθεσης για συγκεκριμένες δραστηριότητες, όπως π.χ. για την έκδοση άδειας κυνηγίου.
  14. Ουσιαστική μοριοδότηση της στρατιωτικής υπηρεσίας για αξιολόγηση στα πλαίσια διαδικασιών πρόσληψης ή προαγωγής στη Δημόσια Υπηρεσία και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ώστε οι υπεύθυνοι νέοι να μην βρίσκονται σε δυσχερέστερη θέση έναντι των φυγοστράτων.
Τέλος, σημειώνουμε ότι για την αντιμετώπιση του φαινομένου της φυγοστρατίας το Υπουργείο Άμυνας επιβάλλεται να καταθέσει άμεσα Νομοσχέδιο που να τροποποιεί αποτελεσματικά τη Νομοθεσία που διέπει την εναλλακτική θητεία των στρατευσίμων και τη Νομοθεσία που διέπει την απαλλαγή από τις στρατιωτικές υποχρεώσεις για λόγους υγείας. Υπογραμμίζεται ότι το Υπουργείο Άμυνας πρέπει να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση το συντομότερο, αφού εάν δεν ληφθούν άμεσα τα κατάλληλα νομοθετικά και διοικητικά μέτρα, λαμβανομένης υπόψη της τάσης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, στο προσεχές διάστημα θα καταγραφούν τα μεγαλύτερα ποσοστά φυγοστρατίας όλων των εποχών. Για τη λειτουργική υλοποίηση αυτών των προτάσεων, προτείνουμε τη δημιουργία Εθνικής Επιτροπής Αντιμετώπισης του φαινομένου της φυγοστρατίας, υπό την ευθύνη του Υπουργείου Άμυνας, στην οποία θα συμμετέχουν το Υπουργείο Άμυνας, το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Εργασίας, η Επιτροπή Άμυνας της Βουλής και ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, ώστε να προωθηθούν μέσα από τον απαραίτητο συντονισμό οι κατάλληλες νομοθετικές και διοικητικές πρωτοβουλίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: