8/7/09

Η γάγγραινα της Εθνικής Φρουράς

Το φαινόμενο της φυγοστρατίας είναι μια πραγματικότητα που τραυματίζει τη μαχητικότητα της Εθνικής Φρουράς, που θυματοποιεί τους υπεύθυνους Εθνοφρουρούς και που διαβρώνει τη συνοχή της κυπριακής κοινωνίας. Η αποφυγή της στράτευσης γίνεται πλέον η επιλογή όσων προτιμούν να θέσουν το προσωπικό συμφέρον πάνω από το γενικό καλό και να επιφορτίσουν λόγω της απουσίας τους με επιπλέον βάρη όσους θα είναι παρόντες. Η επιπόλαιη απόφαση για την αποφυγή του καθήκοντος της υπηρεσίας προς την πολιτεία, είτε δια της επίκλησης δήθεν προβλημάτων ψυχικής υγείας, είτε δια της επίκλησης της λεγόμενης «δυσκολίας προσαρμογής στο στρατιωτικό περιβάλλον», είτε δια της επίκλησης δήθεν σωματικών παθήσεων, δυστυχώς γίνεται εξελικτικά αποδεκτή ως ανεκτή και ηθικά νόμιμη επιλογή για τους νέους μας.
Η φυγοστρατία επηρεάζει αρνητικά τη δυνατότητα του προγραμματισμού των λειτουργιών της Εθνικής Φρουράς, αφού καθιστά την αριθμητική σύνθεση των στρατευσίμων αστάθμητο παράγοντα και θυματοποιεί τους κανονικώς υπηρετούντες Εθνοφρουρούς αφού τους επιφορτίζει με τα καθήκοντα των φυγοστράτων τα οποία εξακολουθούν να υφίστανται στα πλαίσια της αποστολής της Εθνικής Φρουράς. Παράλληλα, η φυγοστρατία επηρεάζει αρνητικά την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού οι δεδομένες ανάγκες στελέχωσης δεν καλύπτονται σε απόλυτο βαθμό. Επιπλέον, δημιουργεί κοινωνικά προβλήματα ανισότητας μεταξύ των κανονικώς υπηρετούντων και των φυγοστράτων, αφού οι πρώτοι εισέρχονται στον επαγγελματικό ή ακαδημαϊκό βίο αργότερα από τους δεύτερους ενώ δημιουργούνται ευρύτερα κοινωνικά προβλήματα που οδηγούν σε αντικοινωνικές συμπεριφορές.
Το ενδιαφέρον του Δημοκρατικού Κόμματος για το θέμα της φυγοστρατίας δεν είναι όψιμο αλλά διαχρονικό και έντονο. Ήδη από το 2006, εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΚΟ, κατατέθηκε Πρόταση Νόμου που προνοούσε αποτελεσματικές λειτουργίες αντιμετώπισης του προβλήματος της φυγοστρατίας, επανειλημμένα επισημάναμε τόσο στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής όσο και δημόσια την ανεπάρκεια των έως τώρα νομοθετικών πρωτοβουλιών του Υπουργείου Άμυνας, και παράλληλα καταθέσαμε σχετικές προτάσεις προς το Υπουργείο Άμυνας. Σήμερα, εν όψει της κατάταξης των νεοσυλλέκτων στρατιωτών της 2009Β ΕΣΣΟ που βρίσκεται σε εξέλιξη, και δεδομένης της διαρκώς διογκούμενης έκτασης του φαινομένου της φυγοστρατίας, έχουμε εγγράψει προς συζήτηση με τη μορφή του κατεπείγοντος στο Κεφάλαιο Δ΄ της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων θέμα με τίτλο «Το φαινόμενο της φυγοστρατίας, οι επιπτώσεις του στην Εθνική Φρουρά και την κυπριακή κοινωνία», με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινή γνώμης και τη διατύπωση προτάσεων από τις πολιτικές δυνάμεις.
Για την αντιμετώπιση του φαινομένου είναι απαραίτητη η ενεργοποίηση της εκτελεστικής εξουσίας. Το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί ότι το Υπουργείο Άμυνας επιβάλλεται να καταθέσει άμεσα Νομοσχέδιο που να τροποποιεί αποτελεσματικά τη Νομοθεσία που διέπει την εναλλακτική θητεία των στρατευσίμων και τη Νομοθεσία που διέπει την απαλλαγή από τις στρατιωτικές υποχρεώσεις για λόγους υγείας. Επιπλέον, το Υπουργείο Άμυνας πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την καλύτερη λειτουργία της Εθνικής Φρουράς, ώστε ο χρόνος των Εθνοφρουρών να αξιοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Υπογραμμίζεται ότι το Υπουργείο Άμυνας πρέπει να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση το συντομότερο, αφού εάν δεν ληφθούν άμεσα τα κατάλληλα νομοθετικά και διοικητικά μέτρα, λαμβανομένης υπόψη της τάσης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, στο προσεχές διάστημα θα καταγραφούν τα μεγαλύτερα ποσοστά φυγοστρατίας όλων των εποχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: