7/6/10

Δημόσιος Διάλογος για τη Φυγοστρατία

Για το Δημοκρατικό Κόμμα, τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα πρέπει να αποτελούν αντικείμενο παραγωγικού δημοσίου διαλόγου, όπου οι κοινωνικοί εταίροι και η ευρύτερη κοινωνία θα έχουν τη δυνατότητα της κατάθεσης απόψεων και εισηγήσεων. Το φαινόμενο της φυγοστρατίας, ως ένα σοβαρό σύγχρονο κοινωνικό πρόβλημα, που τραυματίζει τη μαχητικότητα της Εθνικής Φρουράς, που θυματοποιεί τους υπεύθυνους Εθνοφρουρούς και που διαβρώνει τη συνοχή της κυπριακής κοινωνίας, αποτελεί εκ των πραγμάτων θέμα που απασχολεί το σύνολο της κυπριακής κοινωνίας και για το οποίο απαιτείται δημόσιος διάλογος.

Η φυγοστρατία συνίσταται στην επιπόλαιη αποφυγή του καθήκοντος της υπηρεσίας προς την πολιτεία, είτε δια της επίκλησης δήθεν προβλημάτων ψυχικής υγείας, είτε δια της επίκλησης της λεγόμενης «δυσκολίας προσαρμογής στο στρατιωτικό περιβάλλον», είτε δια της επίκλησης δήθεν σωματικών παθήσεων. Η αποφυγή της στράτευσης γίνεται πλέον η επιλογή όσων προτιμούν να θέσουν το προσωπικό συμφέρον πάνω από το γενικό καλό και δυστυχώς αυτή η επιλογή γίνεται εξελικτικά αποδεκτή ως ανεκτή και ηθικά νόμιμη επιλογή για τους νέους μας.

Η φυγοστρατία επηρεάζει αρνητικά τη δυνατότητα του προγραμματισμού της Εθνικής Φρουράς, καθιστώντας την αριθμητική σύνθεση των στρατευσίμων αστάθμητο παράγοντα και θυματοποιεί τους κανονικώς υπηρετούντες Εθνοφρουρούς αφού τους επιφορτίζει με τα καθήκοντα των φυγοστράτων τα οποία εξακολουθούν να υπάρχουν στα πλαίσια της αποστολής της ΕΦ. Παράλληλα, επηρεάζει αρνητικά την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού οι δεδομένες ανάγκες στελέχωσης δεν καλύπτονται σε απόλυτο βαθμό. Επιπλέον, δημιουργεί κοινωνικά προβλήματα ανισότητας μεταξύ των κανονικώς υπηρετούντων και των φυγοστράτων, αφού οι πρώτοι εισέρχονται στον επαγγελματικό ή ακαδημαϊκό βίο αργότερα από τους δεύτερους.

Το ενδιαφέρον του ΔΗΚΟ για το θέμα της φυγοστρατίας δεν είναι όψιμο αλλά διαχρονικό και έντονο. Ήδη, από το 2006, καταθέσαμε Πρόταση Νόμου που προνοούσε αποτελεσματικές λειτουργίες αντιμετώπισης του προβλήματος της φυγοστρατίας, επισημάναμε επανειλημμένα - τόσο στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής όσο και δημόσια - την ανεπάρκεια των έως τώρα νομοθετικών πρωτοβουλιών του Υπουργείου Άμυνας, και παράλληλα καταθέσαμε σχετικές τεκμηριωμένες προτάσεις προς το Υπουργείο Άμυνας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το ΔΗΚΟ διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Φυγοστρατία: Προτάσεις Πρόληψης και Αντιμετώπισης», την Τρίτη 8 Ιουνίου 2010, στις 19:00, στη Δημοσιογραφική Εστία, στη Λευκωσία. Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν οι αναλυτικές προτάσεις του ΔΗΚΟ για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της φυγοστρατίας, οι οποίες έχουν κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στο Υπουργείο Άμυνας. Οι προτάσεις του ΔΗΚΟ θα αποτελέσουν αντικείμενο δημοσίου διαλόγου, στον οποίο θα συμμετάσχουν ο Σύνδεσμος Αποστράτων Αξιωματικών, ο Σύνδεσμος Αξιωματικών και ο Σύνδεσμος Υπαξιωματικών του Κυπριακού Στρατού, η Ομάδα Πρωτοβουλίας Γονέων Κληρωτών Στρατιωτών, η Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων και το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου. Επίσης, οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση θα έχουν τη δυνατότητα της κατάθεσης εισηγήσεων, απόψεων, σκέψεων και προβληματισμών, που θα τύχουν επεξεργασίας από την Επιτροπή Άμυνας και Ασφάλειας του ΔΗΚΟ για προώθησή τους στα κέντρα λήψεως αποφάσεων.

Εφημερίδα "Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: