28/6/10

Συνέντευξη στην Εφημερίδα "Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ"

Προσπάθεια αλλοίωσης του ΔΗΚΟ από στελέχη του

Φύτος Κωνσταντίνου:


Κάποιοι έχουν νεοφιλελεύθερες τάσεις

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΜΙΧΑΗΛ

Διαπιστώσεις για νεοφιλελεύθερες τάσεις και προσπάθεια αλλοίωσης του ιδεολογικού χαρακτήρα του ΔΗΚΟ από στελέχη του, καταγγέλλει ο βουλευτής και γενικός οργανωτικός γραμματέας του κόμματος Φύτος Κωνσταντίνου, ο οποίος όπως ανέφερε σε συνέντευξή του, θ’ αντισταθεί με κάθε τρόπο, ώστε το κόμμα του Κέντρου να διατηρήσει τον κοινωνικό και διεκδικητικό του χαρακτήρα. Ο κ. Κωνσταντίνου στηλίτευσε δηλώσεις αξιωματούχων με τις οποίες, όπως τόνισε, αυθαίρετα και χωρίς συλλογικές αποφάσεις υποστηρίζονται αντιλαϊκές θέσεις, που δεν συνάδουν με τις αρχές του ΔΗΚΟ. Τούτο, είπε χαρακτηριστικά, έχει ως αποτέλεσμα το κόμμα να βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τον εαυτό του. Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, καταλήγει ότι παρά τις αδυναμίες, εντούτοις υπάρχει και ένας τομέας -εκείνος της Άμυνας- με τον οποίο είναι ευχαριστημένο το κόμμα από την Κυβέρνηση Χριστόφια.


Ο Φύτος Κωνσταντίνου στέλνοντας τα δικά του μηνύματα σχετικά με την κατάσταση και τις αντιπαραθέσεις που υπάρχουν μέσα στο κόμμα είπε χαρακτηριστικά:
Τα θέματα της οικονομίας αποτελούν ένα πεδίο στο οποίο το ΔΗΚΟ βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Κυβέρνηση. Προσωπικά θεωρώ ότι οι σχετικές διαφωνίες του ΔΗΚΟ εκφράζονται για λάθος θέματα, ενώ η σχετική υποστήριξη εκφράζεται επίσης για λάθος θέματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το ΔΗΚΟ να βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τον εαυτό του.
Πριν από τρεις και πλέον μήνες, στις 18 Μαρτίου 2010, απέστειλα επιστολή προς όλα τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ, στα οποία επεσήμαινα ότι ορισμένα στελέχη, αυθαίρετα και χωρίς να υπάρχουν αποφάσεις συλλογικών οργάνων, εξέφραζαν αντιλαϊκές και αντικοινωνικές θέσεις που δεν συνάδουν με τις αρχές και τις καταστατικές πρόνοιες του ΔΗΚΟ. Ζητούσα όπως πριν από οποιαδήποτε τοποθέτηση του ΔΗΚΟ για τα οικονομικά μέτρα που πρότεινε η Κυβέρνηση ληφθούν αποφάσεις των συλλογικών οργάνων, σημειώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα διαφοροποιούμουν δημόσια. Χαρακτηριστικά, κρίνω ότι είναι απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο να εκφράζονται τοποθετήσεις, στο όνομα του ΔΗΚΟ, εναντίον της αύξησης του κατώτατου μισθού κατά €44, από τα €791 στα €835. Οι εργαζόμενοι που παίρνουν τον κατώτατο μισθό αποτελούν μία από τις πλέον αδύναμες κοινωνικές ομάδες και το ΔΗΚΟ είναι παραδοσιακά ταγμένο στην υπεράσπισή τους. Διερωτώμαι εάν αυτοί που διαφωνούν με την αύξηση του κατώτατου μισθού θα μπορούσαν να ζήσουν και να τα βγάλουν πέρα με τον κατώτατο μισθό. Από την άλλη πλευρά, το Υπουργείο Οικονομικών διαμόρφωσε κάποιες προτάσεις σύμφωνα με τις οποίες περικόπτονται κεκτημένα κοινωνικά δικαιώματα και στοχοποιείται ο απλός πολίτης, χωρίς κανένα προηγούμενο διάλογο με τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς εταίρους. Περισσότερο όμως, με προβληματίζει η ταύτιση στελεχών του ΔΗΚΟ με τέτοιου είδους πολιτικές. Είναι απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο το ΔΗΚΟ να αποδέχεται τη μείωση ή περικοπή της φοιτητικής χορηγίας και την περικοπή του επιδόματος τέκνου υπό το άλλοθι της καλύτερης στόχευσης που πλήττει κατά βάση τα μικρομεσαία νοικοκυριά. Εξάλλου, η παιδεία και η νεολαία είναι εθνικός πλούτος και τομείς προς επένδυση, όχι προς εξοικονόμηση.
Ταυτόχρονα, με προβληματίζει το ότι οι διαφωνίες εκ μέρους του ΔΗΚΟ με τα μέτρα που προτείνει η Κυβέρνηση φαίνεται να εξαντλούνται στην προστασία των επιχειρήσεων από την πρόσθετη εισφορά του 1%, στην έκφραση επιφυλάξεων για το νομοσχέδιο πάταξης της φοροδιαφυγής και στην προστασία των μεγαλοϊδιοκτητών ακίνητης περιουσίας από την πραγματική φορολόγηση, την ίδια στιγμή που δεν γίνεται καμία αναφορά στην ανάγκη μείωσης των απαράδεκτα υψηλών δανειστικών επιτοκίων των τραπεζών.
Το ΔΗΚΟ είναι ένα κοινωνικά ευαίσθητο κόμμα και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να αλλάζει το χαρακτήρα του κατά το δοκούν. Το ΔΗΚΟ, σύμφωνα με το Καταστατικό του, υποστηρίζει τη «χαλιναγώγηση της αυθαιρεσίας των ισχυρών κοινωνικών ομάδων» και «την ενίσχυση των αδύναμων κοινωνικών ομάδων μέσα από την προστασία τους από την εγκατάλειψη, την κοινωνική περιθωριοποίηση, την άδικη μεταχείριση και την εκμετάλλευση». Επίσης, το Καταστατικό του ΔΗΚΟ υποστηρίζει την «κατάργηση της κυρίαρχης αυθαιρεσίας των οικονομικά ισχυρών, των μονοπωλίων και της ασυδοσίας του εγχώριου ή ξένου κεφαλαίου». Δηλαδή, το ΔΗΚΟ δεν είναι νεοφιλελεύθερο κόμμα και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να το μετατρέψει σε τέτοιο. Το ΔΗΚΟ δεν υπάρχει για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των οικονομικά ισχυρών σε βάρος του απλού πολίτη, του μικρομεσαίου, του μισθοσυντήρητου, του νέου και του φοιτητή.
Προσωπικά, ως στέλεχος του ΔΗΚΟ με κομματική διαδρομή 35 χρόνων, θα αντισταθώ στην αλλοίωση του ιδεολογικού χαρακτήρα του ΔΗΚΟ. Αναμένω ότι στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου αύριο Τρίτη, θα ληφθούν αποφάσεις με τις οποίες το ΔΗΚΟ δεν θα απαρνιέται τον εαυτό του.

Απαντώντας σε ερώτηση για την παρούσα φάση των συνομιλιών στο Κυπριακό, ο κ. Κωνσταντίνου είπε:
Μέσα από την εξέλιξη των συνομιλιών είναι προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρχει αισιοδοξία αίσιας κατάληξης, λόγω της ναρκοθέτησης της προοπτικής των διαπραγματεύσεων από την τουρκική πλευρά. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενημερωθεί για τις τουρκικές μεθοδεύσεις και για την προοπτική ναυαγίου των συνομιλιών εάν δεν υπάρξουν αποτελεσματικές παρεμβάσεις και πιέσεις προς την Τουρκία, έτσι ώστε να συμμορφωθεί προς το Διεθνές και Ευρωπαϊκό δίκαιο. Οι διαφωνίες του ΔΗΚΟ με ορισμένες από τις προτάσεις που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις διαπραγματεύσεις είναι γνωστές και δεδομένες. Θεωρούμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τη δυνατότητα σε μια ζωντανή και ευέλικτη διαδικασία όπως είναι αυτή των απευθείας διαπραγματεύσεων, να τροποποιεί, να εμπλουτίζει, να διαφοροποιεί, ακόμα και να αποσύρει προτάσεις που έχουν υποβληθεί, ιδιαίτερα όταν αυτές έχουν απορριφθεί από την άλλη πλευρά, η οποία επιμένει να καταθέτει παρελκυστικές θέσεις. Εξάλλου, υπάρχει καταγεγραμμένη η δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας έναντι του ΔΗΚΟ και οφείλουμε να ασκήσουμε τον ρόλο μας για να κινηθούν τα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση. Η έως τώρα ακολουθούμενη μεθοδολογία στις απευθείας διαπραγματεύσεις δεν ήταν αρκούντως παραγωγική και επισημαίνουμε την ανάγκη άμεσης αλλαγής της διαπραγματευτικής τακτικής έτσι ώστε οι συνομιλίες να επικεντρωθούν κατά προτεραιότητα στα κεφαλαιώδη θέματα προκειμένου να καταγραφούν και να αναδειχθούν οι θέσεις της Τουρκίας επί της ουσίας του Κυπριακού και να διαφανεί η αδιαλλαξία της.

Σαν Επίτροπος Άμυνας του ΔΗΚΟ απαντώντας σε ερώτηση πώς βλέπει τις ενέργειες της κυβέρνησης στον τομέα αυτό, ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε:
Είναι γεγονός ότι η συμμετοχή του ΔΗΚΟ στην Κυβέρνηση και η συνεργασία με το ΑΚΕΛ δεν είναι χωρίς προβλήματα ή χωρίς αδυναμίες. Όμως, εφόσον τα συλλογικά όργανα του ΔΗΚΟ έχουν αποφασίσει τη συνέχιση της συνεργασίας και εφόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει επανειλημμένα εκφράσει τη θέλησή του για συνέχιση της συμμετοχής του ΔΗΚΟ στην Κυβέρνηση, πρέπει να βρεθούν οι τρόποι και τα μέσα για την ποιοτική αναβάθμισή της. Συγκεκριμένα, σχετικά με τα θέματα άμυνας για τα οποία έχω την ευθύνη ως Επίτροπος Άμυνας και Ασφάλειας του ΔΗΚΟ, μπορώ να επισημάνω ότι σε γενικές γραμμές η συνεργασία με την Κυβέρνηση βρίσκεται σε καλό επίπεδο.

Πληγώνουμε τους ψηφοφόρους μας
Τέλος αναφερόμενος στην πορεία του ΔΗΚΟ προς τις βουλευτικές εκλογές ο κ. Κωνσταντίνου κατέληξε: Εδώ και αρκετό καιρό η εικόνα που παρουσιάζει το ΔΗΚΟ δεν είναι η καλύτερη, με αποτέλεσμα να πληγώνεται και να απογοητεύεται η βάση του κόμματος. Το μήνυμα που πρέπει να λάβουμε όλοι, είναι ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να πληγώνει τους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, τα ποσοστά του ΔΗΚΟ παρουσιάζουν κάμψη, όμως δεν καταγράφεται μετακίνηση ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ προς άλλους πολιτικούς χώρους, οι οποίοι δηλώνουν σε μεγάλο βαθμό αναποφάσιστοι. Το ΔΗΚΟ και ιδιαίτερα το σύνολο της ηγεσίας του, έχει καθήκον να συμπεριφερθεί υπεύθυνα και να λειτουργήσει έτσι ώστε να διατηρήσει το ΔΗΚΟ ως σοβαρή και υπολογίσιμη πολιτική δύναμη. Ήδη, εδώ και κάποιους μήνες το ΔΗΚΟ βρίσκεται σε οργανωτική ανάπτυξη και σε στενή επαφή με τις οργανώσεις της βάσης του, αφουγκραζόμενο τις έγνοιες και τις ανησυχίες των στελεχών, των μελών, των φίλων και των ψηφοφόρων του. Εκτιμώ ότι το ΔΗΚΟ θα σταθεί στο ύψος του και δεν θα ικανοποιήσει αυτούς που αγωνιούν να το δουν αποδυναμωμένο και περιθωριοποιημένο, αφού το ΔΗΚΟ δεν ιδρύθηκε για να αποτελέσει διάττοντα αστέρα της πολιτικής ζωής του τόπου.



Στελέχη του ΑΚΕΛ επιτίθενται στο ΔΗΚΟ

ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟΣ στις αντιπαραθέσεις στελεχών του ΔΗΚΟ με στελέχη του ΑΚΕΛ, ο βουλευτής του κόμματος του Κέντρου χαρακτήρισε σαν απαράδεκτους και ειρωνικούς πολλές φορές τους χαρακτηρισμούς αξιωματούχων του ΑΚΕΛ, τονίζοντας ότι:
Στην πολιτική δεν υπάρχει θέση για προσωπικές αντιπαραθέσεις και για προσωπικούς χαρακτηρισμούς. Δυστυχώς, τέτοιου είδους συμπεριφορές απομακρύνουν τους πολίτες από τα κοινά και καταφέρνουν να συσπειρώνουν μόνο ορισμένους. Τα στελέχη και οι αξιωματούχοι του ΔΗΚΟ γίνονται συχνά στόχος σκληρών και ενίοτε προσωπικών επιθέσεων. Στο παρελθόν, εγώ είχα χαρακτηριστεί ειρωνικά ως «στρατηγίσκος», ως «ειδήμονας» και ως «ανεύθυνος» λόγω των τοποθετήσεών μου για τα θέματα άμυνας. Απορρίπτω οποιουδήποτε τύπου προσωπικές επιθέσεις, ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτές απευθύνονται σε συναγωνιστές μου και δη σε αξιωματούχους του κόμματός μου. Η πολιτική δεν χρειάζεται αυτά τα πράγματα. Αναμένω ότι τα κόμματα που επιθυμούν τη συνεργασία του ΔΗΚΟ δεν θα προβαίνουν σε τοποθετήσεις που διαταράσσουν το πολιτικό κλίμα, αφού εξάλλου οι όποιες διαφωνίες δεν είναι προσωπικές αλλά πολιτικές και πρέπει να βασίζονται σε επιχειρήματα.




Δεν υπάρχουν σχόλια: