12/7/10

Το νομοσχέδιο για τη φυγοστρατία


"Yπογραμμίσαμε επανειλημμένα την ανάγκη άμεσης κατάθεσης του Νομοσχεδίου όμως δυστυχώς δεν υπήρχε η απαραίτητη ανταπόκριση."


Το ενδιαφέρον του ΔΗΚΟ για το θέμα της φυγοστρατίας δεν είναι όψιμο ή περιστασιακό, αλλά διαχρονικό και έντονο. Ήδη, από το 2005 καταθέσαμε Πρόταση Νόμου που εάν εγκρινόταν θα αντιμετώπιζε το πρόβλημα αποτελεσματικά και έγκαιρα. Θέσαμε επανειλημμένα το θέμα προς συζήτηση στην Επιτροπή Άμυνας και το εγγράψαμε για συζήτηση με τη μορφή του κατεπείγοντος στο Κεφάλαιο Δ’ της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων. Διοργανώσαμε δραστηριότητες δημοσίου διαλόγου, όπου κλήθηκαν για να καταθέσουν τις απόψεις τους οι νέοι, οι φοιτητές, οι γονείς των στρατιωτών, οι απόστρατοι αξιωματικοί και οι εν ενεργεία αξιωματικοί και υπαξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς, ενώ η Νεολαία του ΔΗΚΟ πραγματοποίησε διαφωτιστικές εκστρατείες ενημέρωσης των νέων για τις επιπτώσεις της φυγοστρατίας και τη σημασία της υπηρεσίας προς την πατρίδα.

Διαμορφώσαμε αναλυτικές προτάσεις πρόληψης και αντιμετώπισης της φυγοστρατίας, τις οποίες καταθέσαμε στη Βουλή και τις οποίες επιδώσαμε στον Υπουργό Άμυνας σε επίσημη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2009. Τότε, ο Υπουργός Άμυνας δεσμεύθηκε ότι μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 το Υπουργείο θα διαμόρφωνε και θα κατέθετε στη Βουλή νομοσχέδιο που θα αντιμετώπιζε αποτελεσματικά το πρόβλημα της φυγοστρατίας. Τον Οκτώβριο του 2009, τόσο δημόσια όσο και στα πλαίσια της Βουλής, υπενθυμίσαμε στο Υπουργείο Άμυνας τη δέσμευση για κατάθεση του Νομοσχεδίου. Στο διάστημα που διάρρευσε από τότε υπογραμμίσαμε επανειλημμένα την ανάγκη άμεσης κατάθεσης του Νομοσχεδίου όμως δυστυχώς δεν υπήρχε η απαραίτητη ανταπόκριση.

Τελικά, το Υπουργείο Άμυνας κατάθεσε το Νομοσχέδιο, με μεγάλη καθυστέρηση, τον Ιούνιο του 2010, όταν απέμενε μόνο μία συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας και μερικές εβδομάδες πριν από τη νέα κατάταξη Εθνοφρουρών. Το κατατεθέν Νομοσχέδιο δεν περιορίζεται στα θέματα που αφορούν τη φυγοστρατία, αλλά αποτελεί εκ βάθρων τροποποίηση του Περί Εθνικής Φρουράς Νόμου, ο οποίος είναι ο νόμος που αφορά όλες τις λειτουργίες της Εθνικής Φρουράς. Επίσης, πολλές από τις πρόνοιες του Νομοσχεδίου δεν περιλαμβάνονται σε αυτό αλλά προβλέπεται να ρυθμιστούν με διατάγματα και κανονισμούς που δεν έχουν ακόμη κατατεθεί. Ως ΔΗΚΟ, υποστηρίξαμε το διαχωρισμό των προνοιών που αφορούν την αντιμετώπιση της φυγοστρατίας και προτείναμε την πραγματοποίηση σειράς εκτάκτων συνεδριάσεων της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής για συζήτηση και έγκριση μόνο αυτών. Όμως η Νομική Υπηρεσία υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατο. Ως εκ τούτου, λόγω της καθυστέρησης στην κατάθεσή του Νομοσχεδίου και λόγω της μορφής με την οποία κατατέθηκε, ήταν αδύνατη η άμεση έγκρισή του.

Προς αντιμετώπιση της προβληματικής κατάστασης το ΔΗΚΟ έχει συγκεκριμένες εισηγήσεις οι οποίες θα κατατεθούν κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου. Το ΔΗΚΟ προτείνει όπως το Νομοσχέδιο έχει αναδρομική ισχύ, ώστε οι διατάξεις του να αφορούν άμεσα τους Εθνοφρουρούς που θα καταταγούν στα πλαίσια της 2010 ΕΣΣΟ. Επίσης, το ΔΗΚΟ προτείνει όπως η ηλικία μέχρι την οποία το Υπουργείο θα δικαιούται να επανακαλέσει για επανεξέταση κάποιον όσους απαλλάγηκαν από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις επεκταθεί ουσιαστικά για να φτάσει μέχρι τα 45 χρόνια αντί μέχρι τα 30. Μέσα από τη νέα νομοθεσία πρέπει να είναι σαφές ότι κανένας δεν δικαιούται να ξεγελά την πολιτεία ατιμωρητί και κανένας δεν δικαιούται να επιφορτίζει με τις ευθύνες του τους υπεύθυνους νέους που υπηρετούν την πατρίδα μας. Ακόμη, το ΔΗΚΟ προτείνει σειρά άλλων τροποποιήσεων που θα καταστήσουν το νομοσχέδιο λειτουργικότερο και αποδοτικότερο.


[Εφημεριδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ]

Δεν υπάρχουν σχόλια: